Skip to main content

Groene Kazerne, ‘t Harde

Bedrijfspand Milieu

Thema’s

Bedrijfspand

Energie besparen door spouwmuurisolatie, toepassen van wand- en vloerverwarming. Diverse ramen drievoudig glas aangebracht. In mei 2023 is een lucht/water-warmtepomp geplaatst. Verder is er overal ledverlichting toegepast. In de meeste kantoren was er al decentrale balansventilatie aanwezig.

Milieu

Voor het grootste gedeelte van het pand is het regenwater afgekoppeld. Verder hebben we in samenwerking met de gemeente open verharding en wadi’s aangebracht, zodat de wijk voorbereid is op grote hoeveelheden regenwater.

Betrokken bedrijven

Er zijn diverse bedrijven en ondernemers betrokken geweest bij het verduurzamingsproces. Vakmensen die onze plannen begrepen, meedachten en aanvulden.

 

Maatregelen

Bevordering biodiversiteit
Faunavoorziening
Groendak
Isolerend glas, deuren & kozijnen
Kantine en (groot)keuken
Lage temperatuurverwarming (LTV)
Lucht/water-warmtepomp
Moestuin / pluktuin
Spouwmuurisolatie
Wadi/waterplein
Wand- en vloerverwarming

Over dit bedrijf

De Groene Kazerne is jarenlang als kazerne gebruikt. We wilden graag de geschiedenis en het authentieke karakter van het pand bewaren. Bovendien was renoveren sneller dan nieuwbouw. Door de genomen duurzame maatregelen zitten we nu op label B (De warmtepomp nog niet meegerekend). 

Omdat we snel in het pand wilden trekken, hebben we ervoor gekozen om de renovatie en verduurzaming gefaseerd aan te pakken. We hebben prioriteiten gesteld en gekeken wat direct opgepakt moest worden en wat eventueel ook mogelijk was om uit te stellen.

We zijn begonnen met spouwmuurisolatie. Doordat de indeling van het gebouw werd aangepast, konden de belangrijkste ruimtes ook meteen worden voorzien van wand- en vloerverwarming. Die werken met lage-temperatuurverwarming. In mei 2023 is ook de lucht/water-warmtepomp geïnstalleerd. 

Het meest trots zijn we op de fijne, open en warme sfeer die we in het kantoorgebouw konden brengen. Onze intentie is om zo min mogelijk energie te verbruiken en uiteindelijk volledig van het gas af te gaan. 

Het pand is onlangs opnieuw beoordeeld en toen hebben we dus energielabel B gekregen. Het oorspronkelijke label van het pand is G, dus dat is al een hele stap in de goede richting!

In de Groene Kazerne zijn sinds het voorjaar van 2022 verschillende duurzame initiatieven gevestigd.

Bedrijfsdetails

Branche: ICT, media en communicatie, Zakelijke dienstverlening
Energielabel: B
Bouwjaar: 1956
10 – 50 medewerkers

Kaart

Stel een vraag