Elke keer een nieuwe verrassing in de bedrijfstuin van de Groene Kazerne
Van konijnen die opduiken, onkruid met mooie bloemen tot aan schapenwol en de uitwerpselen van wormen die prima functioneren als mest. Shiphrah Kleijer-Simon, directeur van Platform Duurzaam Nederland, ontdekt iedere keer weer bijzondere dingen in de tuin van bedrijfspand de Groene Kazerne. “Het leuke is dat ik onze tuin nu anders bekijk. Over wormengier had ik bijvoorbeeld nog nooit nagedacht, totdat collega Joseph (beheer bedrijfstuin) over de effecten vertelde.”
De bedrijfstuin van de Groene Kazerne heeft de afgelopen twee jaar een flinke duurzame metamorfose gekregen. Eén van de maatregelen waar Shiphrah en Joseph trots op zijn, zijn de twee wadi’s. Joseph licht toe: “Een wadi is een verlaagd stuk waar regenwater tijdelijk in wordt opgeslagen. Na de eerste flinke stortbui renden we enthousiast met een paar collega’s naar buiten om te zien of één van de wadi’s goed werkte. Omdat we hier zandgrond hebben, loopt het water super goed weg. Bij een extreme regenbui is de wadi binnen een uur leeg.”
De parkeerplaats voor het pand is klimaatvriendelijk gemaakt door middel van waterdoorlatende bestrating. Zo kan regenwater makkelijk de grond inzakken en wordt het riool minder belast. Zowel de wadi’s als de nieuwe parkeerplaats zijn in samenwerking met de gemeente Elburg tot stand gekomen.
Voedsel uit eigen tuin
De picknickplaats die achter het pand is gecreëerd, wordt omringd door plantenbakken met fruitplanten als aardbeien en kruisbessen. Aan de zijkant van het gebouw is dit jaar ook een aparte moestuin gekomen met onder meer gojibessen, blauwe bessen, aardbeien, tomaten, aardappels en cayennepepers. Joseph: “Het is de bedoeling dat we rondom het pand een mooie tuin met sierplanten, waardplanten, bloemen en eetbare planten krijgen.” Shiphrah vult aan: “Ik vind het leuk dat we zelf gebruik kunnen maken van het voedsel uit de tuin. Groen zicht is leuk, maar dat je er dan ook nog iets mee kan, heeft voor mij wel echt meerwaarde. Bijvoorbeeld een blaadje basilicum op je boterham met kaas of tussendoor lekker van de bessen snoepen.”
Mest van schapenwol en wormengier
In de moestuin gebruikt Joseph schapenwol om onkruid en slakken te weren. “Schapenwol is een langzame bemester en beschermt de grond tegen uitdroging. Ik hoef nu weinig water te geven en het is bijna niet nodig om onkruid te wieden.”
Met de komst van het wormenhotel (een bak waar wormen keukenafval omzetten in compost) heeft Joseph nog een alternatief gevonden voor het bemesten van de tuin: wormengier. “Ik ben gewoon eens gaan googelen wat je met wormengier kunt doen. Blijkbaar kun je het als mest gebruiken, dus dat probeer ik nu uit. Daarnaast gebruik ik het ook voor de planten in ons kantoor: als bestrijdingsmiddel tegen de insecten.”
Bloemenzee op het dak
Op één van de verlaagde daken van de Groene Kazerne ligt een groendak: een dak met begroeiing wilde bloemen en planten. Een groendak kan water opvangen, biedt voedsel voor insecten en werkt zomers verkoelend. Shiphrah: “Vanuit mijn kantoor heb ik uitzicht op dat dak, Door die bloemenzee lijkt het net alsof ik op de begane grond zit.”
Shiphrah en Joseph merken dat er veel voordelen zitten aan de aanpassingen in en rondom de bedrijfstuin. Shiphrah: “Zo ben ik me veel bewuster van de seizoenen en het weer geworden. Na een harde regenbui denk ik nu: hoe zou het met de wadi gaan? Daarnaast vind ik het heel leuk dat binnen en buiten meer met elkaar verbonden zijn. Binnen gooien we een deel van ons afval in een bak – die daarna in het wormenhotel gaat. Sommige collega’s gebruiken thuis ook de wormengier. Ook vind ik het heel leuk dat er ineens kleine verrassinkjes voor de deur staan: zo hadden we laatst een paar konijntjes in de tuin.”
Tips die Shiphrah en Joseph samen nog hebben voor andere ondernemers:
- Stel iemand aan als verantwoordelijke voor de tuin. Zo zorg je ervoor dat de tuin er altijd netjes bij ligt.
- Wil je klein beginnen? Start dan met het uitstrooien van een bloemenmix bijvoorbeeld. Zoiets ziet er al snel leuk uit en dat werkt motiverend.
- Geniet er samen met het team van. Organiseer een lunchlezing om collega’s enthousiast te maken over de tuin of verplaats een teamoverleg naar buiten met mooi weer.