Skip to main content

Groene Kazerne: van oud kazernegebouw naar gerenoveerd kantoorpand met energielabel B

21 november 2023

Waar begin je als je een voormalig kazernegebouw uit de jaren ’50 wilt verduurzamen én het authentieke karakter wilt bewaren? Gerard en Eva Petra Simon, de drijvende krachten achter verschillende duurzame initiatieven die in de Groene Kazerne gevestigd zijn, hebben hun pand in stappen aangepakt.

Eva Petra: “We hebben gekeken wat we direct wilden aanpakken en wat uitgesteld kon worden. Het gebouw een warme jas geven – door middel van spouwmuurisolatie – was voor ons de grootste prioriteit. Het geeft comfort en het scheelt meteen flink in de energiekosten.”

Koelfunctie in de zomer
Na de spouwmuurisolatie zijn Gerard en Eva Petra verdergegaan met de wand- en vloerverwarming. Gerard licht toe: “Doordat de indeling van het gebouw werd aangepast, konden de belangrijkste ruimtes meteen worden voorzien van lage temperatuur wand- en vloerverwarming. We hebben dit in combinatie gedaan met leem op de muur. Een mooie biobased oplossing. In mei 2023 is de lucht/water-warmtepomp geïnstalleerd waarmee we afgelopen zomer konden koelen. De combinatie met wandverwarming is bijzonder goed bevallen, omdat het koude voeten voorkomt.”

Keukenkastjes met een verhaal
Naast grote (technische) maatregelen, hebben de ondernemers gekeken hoe ze qua inrichting duurzame stappen konden zetten. Zo zijn de deurtjes van de keukenkastjes bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede petflessen. Eva Petra: “Ik vind het bijzonder dat er van afval iets moois is gemaakt. Het zijn keukenkastjes met een verhaal.”  

Wadi’s en vleermuizen
Ook het terrein om het pand heen is aangepakt. Dit was een project van de gemeente samen met de buurt. De parkeerplaatsen zijn nu waterdoorlatend. Eva Petra: “Daarnaast zijn er twee wadi’s aangelegd die tijdens een flinke regenbui het water uit de buurt en van ons eigen terrein opvangen. Rondom het pand hangen, naast de vogelhuisjes, vleermuizenkasten. Per kast kunnen hier zo’n 25 vleermuizen in overnachten. Daarnaast gaat ons groenafval in het wormenhotel. Dat levert goede meststof op voor de bedrijfstuin.”

Warme sfeer
Hoewel er veel is veranderd, zijn er ook nog steeds historische en karakteristieke elementen – zoals verhoorkamers en cellen – te vinden. “We wilden graag de geschiedenis en het authentieke karakter van het pand bewaren. Het meest trots zijn we op de fijne, open en warme sfeer die we in het kantoorgebouw konden brengen”, zegt Eva Petra.

Van energielabel G naar B
Inmiddels heeft de Groene Kazerne energielabel B (de warmtepomp nog niet meegerekend). Eva Petra: “Het pand had oorspronkelijk energielabel G, dus dat is een hele stap in de goede richting.”

Gerard en Eva Petra weten uit ervaring dat het een zoektocht is om aan informatie te komen om tot een haalbaar plan te komen. Zij helpen daarom graag andere ondernemers op weg met hun verhaal. Op 23 en 29 november 2023 kun je binnenkijken in de Groene Kazerne   

Gerard hoopt dat veel ondernemers tijdens de Duurzame Bedrijven Dagen op pad gaan “Bij ons en veel andere ondernemers kun je op bezoek. Je krijgt ervaringen uit de eerste hand te horen. Een tip als je twijfelt  of je nog iets met duurzaamheid moet doen? Alles wat je bespaart, is winst.“