Skip to main content

Scania, Meppel

Bedrijfspand Bedrijfsprocessen Mobiliteit

Thema’s

Bedrijfspand

Het gehele nieuwe pand van Scania Meppel is CO2-vrij. De fabriek wordt verwarmd door middel van een warmtepomp en heeft een dikke laag isolatiemateriaal.

Bedrijfs- en productieprocessen & innovaties

Voor het productieproces worden ovens gebruikt welke tot 80 graden verwarmd moeten worden. In het oude proces ging dit met gas, nu doen we dit door middel van warmtepompen en elektriciteit. Het systeem is zelfs zo ingericht dat we in de toekomst kunnen overgaan op waterstof. Het primen van de onderdelen vond eerst plaats in andere landen, door dit nu in Meppel te doen verduurzamen we het logistieke proces ook.

Daarbij kunnen we de kwaliteit van de producten beter waarborgen en zorgt dit uiteindelijk voor minder afval van niet-bruikbare producten.

Mobiliteit & Transport

Bij de selectie van onze vervoerders is duurzaamheid een belangrijk aspect. Wij vinden alleen geschikte partners in vervoerders die kunnen bijdragen aan het behalen van onze duurzaamheidsdoelstellingen. In de afgelopen jaren hebben we al mooie stappen gemaakt om de CO2-uitstoot te reduceren. Zo werken we continu aan het verhogen van onze vulgraad, waardoor we het aantal transporten terugdringen.

Daarnaast maken we steeds meer gebruik van treinoplossingen. Hierbij brengen we de vrachten naar een dichtbij gelegen treinterminal. Daar worden de trailers op de trein gezet, die de vrachten naar het land van bestemming brengt.  Alleen voor het laatste stukje zetten we dan weer trucks in om bij de eindbestemming te komen. Hiermee kunnen we vele kilometers over de weg vervangen door 1 treinrit, wat veel CO2-uitstoot bespaart. Bijkomend voordeel is dat we op deze manier veel minder personele capaciteit van onze vervoerders vragen.

Voor het wegtransport maken steeds meer gebruik van alternatieve brandstoffen, zoals biogas en HVO. Hierbij zijn we wel afhankelijk van de beschikbaarheid van deze brandstoffen. In de Scandinavische landen zijn alternatieve brandstoffen goed verkrijgbaar en daarmee een zeer goed alternatief voor wegtransport op fossiele brandstof.

Maatregelen

Dakisolatie
Duurzaam vervoerplan
Vloerisolatie
Wandisolatie

Over dit bedrijf

Scania’s benadering van duurzaamheid is stevig verankerd in de kernwaarden en de manier van werken. We streven ernaar dat ons bedrijf in alle aspecten duurzaam is en dat we voldoen aan de hoogste sociale, ethische en milieunormen.

Als onderdeel van deze kernwaarden is in Meppel een CO2-uitstootvrije fabriekshal gebouwd. Tijdens de bouw van de hal, waar kunststof truckonderdelen voorzien worden van een primer, speelde duurzaamheid een cruciale rol. Het gebouw van 2.400 m2 groot met 3 verdiepingen is met de verschillende duurzame toepassingen helemaal klaar voor de toekomst. 

Bedrijfsdetails

Branche: Vervoer, post en opslag
Bouwjaar: 2022
250 of meer medewerkers

Kaart

Stel een vraag