Skip to main content

Kwekerij De Hessenhof, Ede

Bedrijfspand Bedrijfsprocessen Milieu Circulariteit Overig

Thema’s

Bedrijfspand

We hebben hier 42 zonnepanelen op het dak van de schuur. We zijn best trots op ons mooie plekje op de Veluwe, het is bijna een klein paradijsje geworden.

Bij ons draait alles om planten. Elk jaar worden de nieuwste soorten uitgeplant op de moederbedden die ondertussen vol staan met bijna zevenduizend verschillende soorten. Ze worden kritisch beoordeeld. Alleen de besten worden vermeerderd wat een assortiment van steeds hogere kwaliteit garandeert. Jaarlijks worden een wisselend assortiment van zo’n tweeduizend soorten vaste planten aangeboden.

We zijn als kwekerij bijna zelfvoorzienend. Dat begint bij het zelf maken van de potgrond tot aan het moment dat u de kwekerij verlaat met planten. Dat geeft een goed gevoel, zowel voor onze leefwereld als voor jezelf. Op 2,5 hectare worden 7000 soorten planten geteeld.

Bedrijfs- en productieprocessen & innovaties

De schuur is de plek waar tuinclubs en groepen ontvangen worden en waar de rondleidingen starten die we in het seizoen organiseren. Er is elk jaar een interessant aanbod van cursussen en leermiddagen, zoals bijvoorbeeld zaaicursussen.

Milieu

De opkweek is op de Hessenhof ook een bijzonder verhaal. Wij kopen, op een paar gepatenteerde rassen na, niets in en vermeerderen en kweken 98% procent van ons assortiment zelf op. Dat is uniek te noemen. Befaamd is ook de eigen gemaakte potgrond op basis van bladaarde. De kroon op dit werk was wel de toekenning van het officiële SKAL keurmerk in 2010, waarmee we één van de zeer weinige erkende biologische kwekerijen zijn van sierplanten.

Circulariteit

Al het organisch afval van de kwekerij wordt gecomposteerd en we maken onze eigen potgrond van bladeren hier uit de buurt. De vermeerdering is eigenlijk ook een cirkel van moederplanten naar zaadje of stek naar verkoopbare plant. Maar het gebruik van plastic is het grootste probleem.

Overig

De laatste jaren is de Hessenhof een kwekerij geworden waar jonge mensen leren en werken om dit prachtige vak onder de knie te krijgen. We hebben stagiaires uit bijna alle landen van Europa gehad en ze hebben een hoop inspiratie en ideeën meegebracht! Andersom hopen we dat ze met hun kennis van hier aan de slag kunnen.

Maatregelen

Afvalscheiding en -preventie
Agrarisch natuurbeheer
Bedrijfskleding
Bevordering biodiversiteit
Circulair productieproces
Circulaire bedrijfsvoering
Diversiteit
Droogtebestendige beplanting
Duurzaam inkoopbeleid en voorraadbeheer
Duurzame bemesting
Gezondheid medewerkers
Groendak
Groene boomspiegel
Groene werkomgeving
Inheemse bomen
Intern en extern HR-beleid
Isolerend glas, deuren & kozijnen
Kruidenrijke berm
Mensenrechten
Moestuin / pluktuin
Natuurlijke bedrijfskavel
Natuurlijke ventilatie
Organisatiecultuur sociale missie
Parkeerbeleid
PV-panelen
Rapporteren & monitoren
Samenwerking in productieketen en kennisdeling
Schoonmaken
Sturen
Terugdringen van broeikasgasemissies
Terugdringen van chemische bestrijdingsmiddelen
Tijdelijke natuur
Verbetering waterverbruik
Verpakken
VR/HR(e)-ketel
Vrijwilligerswerk

Over dit bedrijf

Kwekerij De Hessenhof … is opgericht in 1981 door Hans Kramer die als jonge twintiger begonnen is met de kwekerij. Een schraal hoekje Veluws land, waar oorspronkelijk werd geboerd werd ingericht als kwekerij. Beukenhagen en eikenwallen werden geplant om luwte te geven op deze koude, droge plek op een stuwwal op de Veluwe. Er werd meteen begonnen met het vermeerderen en kweken. 

De hagen en de eikenwallen zien er na ruim 40 jaar volwassen uit en geven niet alleen beschutting aan de duizenden verschillende soorten planten die hier uitgeplant zijn, maar ook aan talloze vogels, insecten en andere beestjes. Dat komt goed van pas, want wij kweken biologisch en dat helpt enorm om een goed evenwicht in stand te houden. Onze bedoeling was en is nog steeds een kleinschalige kwekerij, waar sortiment en kwaliteit voorop staan, maar ook zoveel mogelijk zelf vermeerderen en vooral plezier in ons werk hebben. Momenteel werken we met zo’n vijf mensen op de kwekerij en daar komen in het seizoen meestal nog wel een stuk of twee buitenlandse stagiaires bij.

 

Bedrijfsdetails

Branche: Agrosector
Bouwjaar: 1981
1 – 10 medewerkers

SKAL certificaat 025953

Kaart

Stel een vraag