Skip to main content

Gemeentewerkplaats Hardinxveld-Giessendam

Bedrijfspand Bedrijfsprocessen Milieu Mobiliteit

Thema’s

Bedrijfspand

Het verwarmingssysteem van de gemeentewerf werkt op basis van geothermie ook wel aardwarmte genoemd. Met de twee warmtepompen die in de technische ruimte staan kan in de winter het pand verwarmd worden en in de zomer gekoeld.

Zonnepanelen
Verder liggen er 138 zonnepanelen op het dak die ons deels van de benodigde energie voorzien. Het zou mooi zijn als we in de toekomst onze zonne-energie op kunnen slaan voor momenten dat de zon niet schijnt. Er zijn inmiddels veelbelovende ontwikkelingen op dit gebied.’

Elektrische stoomcleaner
Inmiddels is de gasgestookte stoomcleaner vervangen door een elektrisch exemplaar en is de gemeentewerf nu “van het gas af”. Met deze maatregelen heeft ons pand nu energielabel A’.

Bedrijfs- en productieprocessen & innovaties

De buitendienst maakt zoveel als mogelijk gebruik van elektrisch handgereedschap, zoals elektrische heggenscharen, bosmaaiers, bladblazers, boortollen e.d. Ook wordt bij de aanschaf en het afdanken van bedrijfskleding naar het duurzaamheidsaspect gekeken. Er zijn al veel duurzame stappen gezet en er is veel gerealiseerd.

Milieu

Er wordt 12 kuub aan hemelwater opvangen dat wordt gebruikt voor onder meer het spoelen van de toiletten.

Mobiliteit & Transport

Op de gemeentewerf hebben we vier elektrische bedrijfsauto’s. De auto’s die niet elektrisch zijn, rijden inmiddels op HVO100. HVO100 is een duurzame schonere dieselvariant die is gemaakt van afgewerkt plantaardig en dierlijk restafval, zoals oliën en vetten. Met HVO100 tanken scheelt tot 90% CO2-uitstoot en levert een flinke reductie in de overige uitstootcomponenten in vergelijking met gewone diesel.

Over dit bedrijf

Gemeentewerkplaats Hardinxveld-Giessendam team buitendienst … is onderdeel van de gemeentelijke organisatie van Hardinxveld-Giessendam. Het team telt 25 medewerkers verdeeld over vijf uitvoerende onderhoudsploegen. Deze ploegen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het multidisciplinair (totale) onderhoud in de wijken. 

Toen 10 jaar geleden onze nieuwe gemeentewerf aan de Schrank 6 werd gebouwd begon ook de weg naar een duurzamere buitendienst. Alle technische kennis die onze buitendienst in huis heeft zoals installatietechniek en ICT komt goed van pas als je gaat investeren in duurzame maatregelen en keuzes moet maken. Het verwarmingssysteem van de gemeentewerf werkt op basis van geothermie ook wel aardwarmte genoemd. Met de twee warmtepompen die in de technische ruimte staan kan in de winter het pand verwarmd worden en in de zomer gekoeld. Verder liggen er 138 zonnepanelen op het dak die ons deels van de benodigde energie voorzien. Er wordt 12 kuub aan hemelwater opvangen dat wordt gebruikt voor onder meer het spoelen van de toiletten. Inmiddels is de gasgestookte stoomcleaner vervangen door een elektrisch exemplaar en is de gemeentewerf nu “van het gas af”. Met deze maatregelen heeft ons pand nu energielabel A’.

Motivatie: ‘We moeten met elkaar verder op deze plaPrivatet. Daar moet ieder zich voor inzetten. Ook al lijkt het soms een druppel op een gloeiende plaat, als we niets doen, gebeurt er ook niets.

Bedrijfsdetails

Branche: Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening
Energielabel: A
50 – 250 medewerkers

Kaart

Stel een vraag