Skip to main content

EXPO Greater Amsterdam, Vijfhuizen

Bedrijfspand Milieu Circulariteit Mobiliteit

Ons evenementencomplex in Vijfhuizen maakt gebruik van LED-verlichting en natuurlijke ventilatie om energie te besparen. We hebben een efficiënt waterbeheer- en afvalverwerkingsproces geïmplementeerd, wat onze ecologische voetafdruk vermindert. In onze bedrijfsvoering hergebruiken we materialen en stimuleren we circulaire principes bij de opbouw en afbouw van evenementen.

Thema’s

Bedrijfspand

Het is lastig om een duurzame locatie te worden als je zoveel vierkante meters hebt en ervoor moet zorgen dat gasten het niet te koud of te warm hebben zonder HVAC systeem. EXPO Greater Amsterdam is het voorbeeld dat het kan. Er zijn verschillende onderdelen die door de jaren heen zijn aangepakt om een duurzame evenementenlocatie te creëren. We leggen je hieronder uit hoe.

Allereerst werd in 2002 het dak van EXPO Greater Amsterdam volledig bedekt met semi-transparante zonnepanelen (PV-modules). De zonnepanelen bedekken de volledige oppervlakte van het dak en zijn zelfs geïntegreerd in de dakconstructie. Naast de zonnepanelen, is de EXPO van origine een kas. Hierdoor komt er veel daglicht binnen en kan de verwarming en ledverlichting uit op zonnige dagen, wat veel energie bespaard. Het dak zorgt naast een groene evenementenlocatie, ook voor een groene buurt. Zo wordt een deel van de opgewekte groene stroom geleverd aan omliggende huizen om zo ook de omgeving echt groen te maken!

Naast een groen dak, heeft de EXPO nu ook natuurlijke muren.

Tijdens de bouw van het auditorium in 2021 is deze namelijk volledig gebouwd met leem. Leemstuc is bio-based en past zich aan aan temperatuurverschillen. Daarnaast is het ook nog eens anti-allergeen!

Milieu

Bij de gedachte aan insecten gaan de meeste mensen gruwen. Ze kruipen en kriebelen en ondanks dat er ook hele mooie insecten zijn zoals vlinders, zijn er genoeg mensen die gillend wegrennen bij het zien van een bij of een wesp. Al met al worden insecten niet gezien als het ideale huisdier. Insecten zijn dan ook niet bedoeld voor binnen, maar ze zijn wel heel belangrijk voor de natuur en ons ecosysteem. Om die insecten een huis te geven en de biodiversiteit te verbeteren, helpt EXPO Greater Amsterdam een extra handje met ons gloednieuwe insectenhotel.

Circulariteit

Naast het zo circulair mogelijk maken van de structuur van het pand, realiseert EXPO binnen 50% waterbesparing door beperkte doorstroomsnelheid en wordt het afval gemanaged door Waste2Energy, waarbij 95% van het porselein bij de catering bestaat uit biologisch afbreekbare materialen. En speaking of food: wist je dat de catering bij EXPO Greater Amsterdam ook zoveel mogelijk lokaal wordt geregeld? Hierdoor is er minder transportuitstoot én wordt de lokale bedrijvigheid gesteund.

Mobiliteit & Transport

De ligging van het pand is niet zomaar gekozen. Er stopt namelijk elke 7 minuten een bus recht voor de deur. Drink dus gerust een glas wijn en reis lekker groen met de bus. Laadpalen voor elektrische auto’s – 4 laadpalen aanwezig.

Over dit bedrijf

EXPO Greater Amsterdam is een verrassende evenementenlocatie met een industriële uitstraling, vlakbij Schiphol Airport en Amsterdam. Met een vloeroppervlakte van 24.000 m2 is het geschikt voor allerlei soorten beurzen en evenementen. Het voorste gedeelte is perfect voor congressen tot 350 personen en kan gemakkelijk worden uitgebreid voor grotere groepen. De locatie biedt een unieke mix van bedrijvigheid en rust, met glazen wanden die de binnenruimte naadloos laten overgaan in het weelderige groen van het omliggende natuurgebied. Het natuurlijke licht voegt een bijzondere sfeer toe aan elk evenement.

Duurzaamheid bij EXPO Greater Amsterdam
Bij EXPO Greater Amsterdam vormt duurzaamheid de kern van onze bedrijfsvoering. We streven naar een evenwicht tussen people, planet en profit, waarbij we niet alleen milieuvriendelijke praktijken toepassen, maar ook zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en nauwe samenwerkingen met lokale gemeenschappen en ondernemers bevorderen.

Een groen gebouw
Ons gebouw is een toonbeeld van duurzaamheid, met innovatieve oplossingen die zowel het milieu als het comfort van onze gasten bevorderen. In 2002 hebben we ons dak volledig bedekt met semi-transparante zonnepanelen (PV-modules), die niet alleen groene energie leveren, maar ook natuurlijk daglicht binnenlaten en een aangename binnen omgeving creëren. Een deel van de opgewekte groene stroom wordt zelfs geleverd aan omliggende huizen, waardoor we onze groene impact uitbreiden naar de lokale gemeenschap.

Natuurlijke materialen en circulaire structuren
In ons voortdurende streven naar duurzaamheid hebben we bij de bouw van ons auditorium in 2021 gekozen voor natuurlijke materialen. Het gebruik van leem als bouwmateriaal draagt niet alleen bij aan een gezond binnenklimaat, maar ook aan een circulaire benadering van de bouwsector. Leemstuc is bio-based, past zich aan aan temperatuurverschillen en is anti-allergeen, waardoor het een ideale keuze is voor ons auditorium.

Efficiënt watergebruik en afvalmanagement
Naast het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk in de constructie van ons gebouw, streven we ook naar efficiënt watergebruik en afvalmanagement. Door beperkte doorstroomsnelheden realiseren we binnen 50% waterbesparing, terwijl ons afval wordt beheerd door Waste2Energy, waarbij 95% van het porselein bij de catering bestaat uit biologisch afbreekbare materialen.

Lokale catering
Bij EXPO Greater Amsterdam geloven we in de kracht van lokale samenwerkingen. Daarom wordt onze catering zoveel mogelijk lokaal geregeld, wat niet alleen zorgt voor minder transportuitstoot, maar ook de lokale bedrijvigheid stimuleert en ondersteunt. Met onze duurzame initiatieven streven we ernaar om niet alleen een groen gebouw te zijn, maar ook een positieve impact te hebben op onze gemeenschap en het milieu.

Bedrijfsdetails

Energielabel: Onbekend
50 – 250 medewerkers

Kaart

Stel een vraag