Skip to main content

Eemlandhoeve, Bunschoten-Spakenburg

Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg werkt samen met vrijwilligers aan natuurlijk erfbeheer, wat de biodiversiteit bevordert. De boerderij huisvest 50 Blonde d’Aquitaine koeien, die uitsluitend met gras van het erf worden gevoerd. Door duurzame landbouwpraktijken en de inzet van zonnepanelen op de gebouwen versterken we de verbinding tussen de burger en de boer, wat bijdraagt aan een duurzamere gemeenschap.

Thema’s

Bedrijfspand

Zonnepanelen

Milieu

Natuurbeheer op de boerderij
Samen met vrijwilligers wordt er wekelijks op het drie hectare grote erf gewerkt om dit te onderhouden. Dit doen zij op een natuurlijke manier, dit wil zeggen dat zij zo min mogelijk ingrijpen in de natuur. Ingrijpen in de natuur zorgt er namelijk voor dat het natuurlijke evenwicht verstoord wordt. Door natuurlijk evenwicht te behouden, biedt de natuur plek aan allerlei soorten diertjes en planten en krijgen diverse ziekten en plagen minder kans.

Het resultaat is een prachtig en afwisselend erf met een enorme biodiversiteit. Op het erf ben je welkom om over de paden te dwalen en te genieten van het werk van de natuur.

Circulariteit

Ondanks dat er van alles gebeurt op de Eemlandhoeve, blijft de Eemlandhoeve altijd een boerderij. Op de boerderij zijn zo’n 50 Blonde d’ Aquitaine koeien. Boerenzoon Henk heeft ondertussen de boerderij onder zijn hoede. Henk is aangesloten bij het Slow Food Youth Network en hij staat met zijn boerderij voor het eten van weinig vlees, maar wel goed vlees!

De koeien worden het hele jaar door volledige gevoerd met het gras van het erf van de Eemlandhoeve. In de zomer eten de koeien dit gras zelf van het land en in de winter krijgen ze dit gevoerd in de potstal, welke zich midden op het erf bevindt. Doordat de koeien alleen gras eten, ontwikkelen ze zich rustig en krijgen ze de tijd om te groeien. Kalveren mogen tot een half jaar bij de kudde blijven en drinken melk bij de moeder koe. Na een half jaar, worden de kalveren apart gezet, omdat het anders mogelijk is dat de stier (de vader van de kalfjes) ze gaat dekken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Het slachten is een onderdeel van het proces. Ondanks dat we dit op de boerderij weten, is het voor ons niet de normaalste zaak van de wereld. De boer kent de koeien en weet de karakters, bij slachten nemen we het leven. Dit is niet zomaar iets: we vinden het belangrijk dat mensen hierbij stil staan. Maar juist omdat wij weten dat de koe een goed leven heeft gehad, kunnen we met een gerust hart het Eemlandhoeve vlees eten.

Overig

Sociaal ondernemen
De Eemlandhoeve heeft als doel de burger-boer verbinding te versterken. Onderdeel hiervan is de Stichting Vrienden van de Eemlandhoeve. Burgers participeren in de boerderij door te investeren, in ruil hiervoor krijgen ze rente in natura. In de afgelopen jaren heeft de Eemlandhoeve al bijna 100 vrienden gemaakt, die een betrokken relatie hebben met de Eemlandhoeve.

Door de participatie van deze 100 vrienden konden belangrijke stappen gezet worden die de Eemlandhoeve gemaakt heeft tot wat het nu is: de ‘dorpsstraat’ met aanliggend het proeflokaal is aangelegd en de zonnepanelen op de meeste van de gebouwen.

Jaarlijks worden er dagen georganiseerd voor de vrienden. Hierbij worden de vrienden en geïnteresseerden geïnformeerd over de ontwikkelingen op de Eemlandhoeve- deze innovatieve broedplek zorgt elk jaar namelijk weer voor nieuwe verrassingen.

Maatregelen

Afvalscheiding en -preventie
Agrarisch natuurbeheer
Bandenspanning
Bedrijfskleding
Bevorderen energiezuinige rij- en vaarstijl
Bevordering biodiversiteit
Circulaire bedrijfsvoering
Dakisolatie
Diversiteit
Droogtebestendige beplanting
Duurzaam inkoopbeleid en voorraadbeheer
Duurzaam vervoerplan
Duurzame bemesting
Faunavoorziening
Gezondheid medewerkers
Groene werkomgeving
Inheemse bomen
Intern en extern HR-beleid
Kruidenrijke berm
Ledverlichting
Mechanische ventilatie
Mensenrechten
Moestuin / pluktuin
Natuurlijke bedrijfskavel
Natuurlijke ventilatie
Organisatiecultuur sociale missie
Parkeerbeleid
PV-panelen
Rapporteren & monitoren
Reduceren ‘leeg retour rijden’
Regeling thuis- en/of telewerken
Samenwerking in productieketen en kennisdeling
Schoonmaken
Serverruimte | ICT
Slimme meter
Sturen
Terugdringen van chemische bestrijdingsmiddelen
Verbetering waterverbruik
VR/HR(e)-ketel
Vrijwilligerswerk

Over dit bedrijf

Eemlandhoeve is in 1993 ontstaan toen Boer Jan en zijn Maaike Huijgen verhuisden van de Kerkstraat, midden in het dorp, naar de Bisschopsweg. Boer zijn in een groeiend dorp, waar het steeds drukker werd, bracht namelijk moeilijkheden met zich mee.  Het land aan de Bisschopsweg was door middel van ruilverkaveling al in bezit van de Huijgens, dus hierheen verhuizen was een logische keuze.

Op deze plek, aan de rand van Bunschoten, is de Eemlandhoeve uitgegroeid tot een plek waar wekelijks veel mensen verwelkomd worden. De Eemlandhoeve zet zich in om de burger en de boer weer te verbinden, met als doel duurzaamheid. Op de Eemlandhoeve bevinden zich verschillende organisaties, die zich allemaal inzetten voor dit doel.

Bedrijfsdetails

Bedrijfs- /industriegebouw
Energielabel: A+++
Bouwjaar: 2008
10 – 50 medewerkers

Kaart

Stel je vraag aan Eemlandhoeve, Bunschoten-Spakenburg