Skip to main content

CONO Kaasmakers, Westbeemster

Bedrijfspand Circulariteit Overig
Bedrijfs- en productieprocessen & innovaties

De organisatie en kaasmakerij van CONO Kaasmakers is in 2020 klimaatneutraal gecertificeerd door Climate Neutral Group. Ons motto is zo weinig mogelijk energie verbruiken en verspillen. Circulaire restwarmte zoveel mogelijk hergebruiken. Onze inkoopstrategie met groene stroom van eigen leden helpt de energietransitie verder. Op de boerderij werken we aan meer grondgebonden bedrijven en het sluiten van de kringloop. Meer voer van eigen bodem en uit de regio en minder verliezen van nutriënten betekent een lagere impact op het klimaat.

Circulariteit

CONO produceert niet meer dan de markt vraagt. Er is geen overproductie en voedselverspilling wordt geminimaliseerd. Circulariteit en kringlooplandbouw zijn de basis om uitputting van natuurlijke hulpbronnen de stoppen. Kringlooplandbouw gaat over de balans tussen gezonde koeien en gezonde bodem. Veel grasland en weidegang leveren het benodigde eiwit waardoor er minder in de vorm van krachtvoer aangekocht hoeft te worden. De CONO-bedrijven zijn grotendeels zelfvoorzienend met eigen voer. Blijvend grasland en bijvoorbeeld ook kruidenrijk grasland is heel duurzaam omdat het de bodemgezondheid verbetert, biodiversiteit verhoogt en koolstof (CO2) vastlegt in de bodem. Circulair watergebruik doordat we restwater uit melk hergebruiken als reinigingswater voor de kaasmakerij. Verdere optimalisatie zal leiden tot minder water gebruik en minder afvalwater. Het afvalwater wordt door een eigen zuiveringsinstallatie schoon gezuiverd. Op de boerderij betekent dit het voorkomen van uitspoeling van nutriënten vanuit de bodem naar het oppervlakte water. We zetten in op minder plastic verpakkingen en zoeken naar echte recyclebare verpakkingen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen met als doel een volledig circulaire kaasverpakking in 2030.

Overig

Vitaliteit en veiligheid van onze mensen resulteert in een plezierige en inspirerende werkomgeving. We streven naar fitte en blije collega’s en een laag ziekteverzuim. Bij CONO heeft men zelf regie op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Sprekende voorbeelden zijn het opleidingshuis voor de productiemedewerkers, het Caring Dairy workshopprogramma voor onze melkveehouders en een echte eigen zuivelopleiding voor toekomstige kaasmakers. Inspirerende werkomgeving waar ruimte is voor eigen inbreng en kwaliteit en duurzaamheid boven aan staan.

Maatregelen

Afvalscheiding en -preventie
Bedrijfskleding
Bevordering biodiversiteit
Bewegingssensor
Carpoolen, samen rijden of vanpoolen
Daglichtafhankelijke regeling
Daglichtsysteem
Duurzaam inkoopbeleid en voorraadbeheer
Elektrische auto’s
Elektrische oplaadpunten
Kantine en (groot)keuken
Koelinstallatie productie inzetten voor koeling gebouw
Kruidenrijke berm
Natuurlijke ventilatie
Optimalisatie productieproces
Print- en kopieerbeleid
PV-panelen
Rapporteren & monitoren
Regeling thuis- en/of telewerken
Reinigen en ontvetten
Schoonmaken
Serverruimte | ICT
Snelheidsbegrenzing
Sturen
Verbetering waterverbruik
Warmteterugwinning (douche)water
Waterbesparende maatregelen

Over dit bedrijf

CONO Kaasmakers is een kleine coöperatie van melkveehouders in de Beemster, Noord-Holland. Van de hoge kwaliteit weidemelk maken onze kaasmakers de lekkerste kaas. Dit doen we op duurzame, ambachtelijke wijze naar unieke CONO-recepten, met zorg voor het milieu en klimaat.Samen bouwen we sterke merken in binnen- en buitenland. Daarmee zorgen we voor een eerlijke melkprijs en opbrengst. Beemster kaas is het A-merk van CONO Kaasmakers, en al vijf jaar op rij door de consument benoemd als meest duurzame kaasmerk van Nederland (volgens de Sustainable Brand Index)Positief voor toekomstige generatiesAls coöperatie zit samenwerken en duurzaamheid in ons DNA. Alsook het leveren van de hoogste kwaliteit. Samen willen we bijdragen aan een betere wereld waarbij we er alles aan doen om onze wereld op een positieve manier door te geven aan de volgende generatie. We werken op een transparante manier om de lekkerste kaas te maken. Hierbij doen we geen enkele concessie aan de kwaliteit en smaak van onze kazen.

Bedrijfsdetails

Branche: Industrie
Energielabel: B
Bouwjaar: 2015
50 – 250 medewerkers

Kaart

Stel een vraag