Skip to main content

Arriva Nederland, Heerenveen

Bedrijfspand Circulariteit Mobiliteit Overig

Thema’s

Bedrijfspand

Op de verduurzaming onze kantoorlocaties-, de werkplaatsen en de vestigingen van Arriva zetten we al jaren in. Meerdere van onze panden zijn voorzien van sensorkranen en ledverlichting om het energie- en waterverbruik te verminderen. Daarnaast zijn sommige locaties al van het gas af.

Duurzame panden – verbouwen met een circulaire insteek
Al een aantal jaar zet Arriva in op het verduurzamen van haar panden. Op meerdere locaties werken we nu gasloos, brachten we wand- en dakisolatie, én zonnepanelen aan.

Circulariteit

We vergaderen of werken in een Arricube. Een Arricube is een nieuw kantoormeubel gemaakt van oude kantoorkasten met daarin bankjes die zijn bekleed met stof van gebruikte bedrijfskleding.

Momenteel rijden er in Fryslân verschillende Arriva-bussen met (volledig) duurzame stoelbekleding. Het gaat om een proef die duurt tot eind 2022. Het is één van de circulaire initiatieven die Arriva in zet. In deze proef worden nu drie types stof getest. De resultaten van deze proef worden gebruikt om dit idee regionaal – of zelfs landelijk – verder door te voeren.

Onder de naam Bring-It-Back heeft Arriva in samenwerking met haar kledingleverancier, op een gestructureerde manier gebruikte bedrijfskleding verzameld. Van alle ingezamelde kleding bleek een deel nog bruikbaar te zijn. Deze kleding wordt tegen een gereduceerd tarief weer beschikbaar gemaakt voor collega’s. Voor de overige kledingstromen kijken we naar gebruik voor een ander doel of gebruik op een andere manier.

Mobiliteit & Transport

Veruit de grootste stap, die Arriva kan maken om haar CO2-uitstoot te reduceren, wordt gezet door gebruik te maken van ZE (zero emissie)-voertuigen. Een hele vloot elektrificeren gebeurt niet in één keer. Daarom maken we als tussenstap gebruik van HVO – Hydrotreated Vegetable Oil.

Overig

In 2025 bestaat de groep van onze leiders voor 40% uit vrouwen. Het aantal vrouwen dat werkt in onze bus- en treinoperatie groeit jaarlijks met 10%.

Eten verbindt. Daarom maakten we een kookboek met daarin de favoriete recepten van Arriva-collega’s. In het kookboek komen allerlei verhalen en bijpassende recepten samen van collega’s uit heel Nederland.

We benoemen jaarlijks 10% meer medewerkers uit ondervertegenwoordigde groepen in leidinggevende posities.

Maatregelen

Afvalscheiding en -preventie
Bedrijfskleding
Bevorderen energiezuinige rij- en vaarstijl
Centrale balansventilatie
Circulair productieproces
Circulaire (kantoor)inrichting
Circulaire bedrijfsvoering
Dakisolatie
Diversiteit
Domotica
Duurzaam inkoopbeleid en voorraadbeheer
Duurzaam vervoerplan
Elektrische auto’s
Elektrische oplaadpunten
Energiemonitor
Energiezuinige (productie)apparatuur
Gezondheid medewerkers
Intern en extern HR-beleid
Inzet monitorings- en planningsinstrumenten voor transport
Kantine en (groot)keuken
Kleine isolerende maatregelen
Lage temperatuurverwarming (LTV)
Ledverlichting
Lucht/water-warmtepomp
Mechanische ventilatie
Mensenrechten
Natuurlijke ventilatie
Onderhoud voertuigen
Organisatiecultuur sociale missie
Parkeerbeleid
Print- en kopieerbeleid
PV-panelen
Rapporteren & monitoren
Reduceren ‘leeg retour rijden’
Reinigen en ontvetten
Samenwerking in productieketen en kennisdeling
Schoonmaken
Serverruimte | ICT
Slimme meter
Spouwmuurisolatie
Sturen
Vraaggestuurd koelen
Warmtepompboiler
Waterbesparende maatregelen

Over dit bedrijf

Arriva … zet al een aantal jaar in op het verduurzamen van haar panden. Op meerdere locaties werken we nu gasloos, brachten we wand- en dakisolatie, én zonnepanelen aan en vergaderen of werken mensen in een Arricube, een nieuw kantoormeubel gemaakt van oude kantoorkasten met daarin bankjes die zijn bekleed met stof van gebruikte bedrijfskleding.

Duurzame gebouwen

Op de verduurzaming van én in de kantoorlocaties-, de werkplaatsen en de vestigingen van Arriva zetten we al jaren in. Meerdere van onze panden zijn voorzien van sensorkranen en LED verlichting om het energie – en waterverbruik te verminderen. Daarnaast zijn sommige locaties al van het gas af. We gebruiken in onze eigen panden uitsluitend groene stroom. En we hebben twee kantoorlocaties met een circulaire partner ingericht door o.a. het gebruik van circulaire bureaus, bureaustoelen, vloeren en vergader meubilair.

Circulaire Samenwerking

Een circulaire economie vraagt om systeemdenken. Dat betekent aandacht hebben voor het optimaliseren van het gehele systeem; in een keten met anderen. Je bent immers afhankelijk van elkaar. Het is mogelijk om wederzijds voordeel te halen uit het stroomlijnen van activiteiten. Zo kunnen we mogelijk een kringloop rond maken in een keten met verschillende bedrijven.

Gebruik van HVO

Veruit de grootste stap, die Arriva kan maken om haar CO2-uitstoot te reduceren, wordt gezet door gebruik te maken van ZE-voertuigen. Een hele vloot elektrificeren gebeurt niet in één keer. Daarom maken we als tussenstap gebruik van HVO – Hydrotreated Vegetable Oil.

Bedrijfsdetails

Branche: Vervoer, post en opslag
250 of meer medewerkers
CO2-prestatieladder

Kaart

Stel een vraag