Skip to main content

Gerrit van Gelder: ‘Klanten stellen terechte vragen over verpakkingen en herkomst van producten’  

7 maart 2024

Het bedrijfspand van Van Gelder groente & fruit in Ridderkerk staat in de top 5 duurzaamste gebouwen van Nederland. Welke maatregelen hebben ze genomen en wat levert dit op? Vijf vragen aan directeur Gerrit van Gelder.

Welke duurzame maatregelen hebben jullie genomen?
“We hebben verschillende type maatregelen genomen. Van eenvoudige en toepasbare oplossingen (zoals het installeren van 3.500 zonnepanelen) tot meer geavanceerde technologieën (zoals het gebruik van slimme verwarmingsprincipes, waardoor een gasaansluiting overbodig is geworden).

Voor het verwarmen van kantoren en het Experience Center maken we gebruik van warmteterugwinning uit koelinstallaties – die oorspronkelijk werden gebruikt voor het koelen van de ruimtes waar de verse producten worden verwerkt. Daarnaast wordt regenwater hergebruikt.

Om voedselverspilling te verminderen, werken we samen met lokale voedselbanken en Too Good To Go. We zetten ook in op het hergebruik van onverkochte groenten en fruit. Bijvoorbeeld door ze te verwerken tot nieuwe producten zoals tomatensalsa en guacamole.

Waar dat mogelijk is kiezen we voor duurzame opties, zoals het ontvangen van leveringen van onze leveranciers in herbruikbare fust in plaats van karton of plastic. Ook hebben we een inkoopstrategie waarbij 90% van de inkopen bij duurzame leveranciers plaatsvindt die voldoen aan strenge certificeringseisen zoals ISO, eco-, en Global-Gap.).”

Wat hebben deze maatregelen jullie opgeleverd?
“Hoewel sommige van deze investeringen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, worden deze op lange termijn terugverdiend door het verlagen van vaste maandelijkse kosten. Zo blijven we vooroplopen in de concurrentiestrijd.

Ook is een grote groep klanten steeds bewuster met duurzaamheid bezig en stellen zij terechte vragen over waar de producten vandaan komen of hoe deze verpakt worden. Duurzaamheid is inmiddels geen USP meer om je te onderscheiden van concurrenten: iedereen is er wel mee bezig.

Door voorop te blijven lopen, heb je als bedrijf niet alleen een goed verhaal klaarliggen, maar ben je ook actief bezig om daadwerkelijk een steentje bij te dragen aan de verduurzaming.”

Waar zijn jullie het meeste trots op?
“Ons pand staat nu in de top 5 duurzaamste gebouwen van Nederland en heeft de hoogste BREEAM-score (outstanding) gehaald. Daardoor werd het ook genomineerd als een van de 6 beste BREEAM-projecten wereldwijd).”

*Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen en gebieden met minimale milieu-impact.

Welke lessen hebben jullie geleerd?
Als je voorop wilt lopen, kom je ook weleens voor uitdagingen te staan. Zo zijn we gestuit op producten die minder uitgebreid waren getest. Denk aan de rijstplaten die we gebruikten: deze bleken inmiddels vervormd te zijn.”

Welke tips kunnen jullie meegeven aan ondernemers die nog willen starten met verduurzamen?
“Denk van tevoren goed na over welke doelstellingen je wilt bereiken. Dit is gemakkelijker dan achteraf gedwongen processen aan te moeten passen. Tegelijkertijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een duidelijk idee achter zit en dat het bedrijfsmatig ook klopt.”