Skip to main content

Van Gelder groente & fruit, Ridderkerk

Bedrijfspand Bedrijfsprocessen Milieu Circulariteit Mobiliteit Overig

Thema’s

Bedrijfspand

Met het BREEAM5 Outstanding certificaat heeft Van Gelder daadwerkelijk bewijs van duurzaamheid in handen. Het nieuwbouwpand aan de Krommeweg behoort tot de 5 duurzaamste gebouwen van Nederland en was genomineerd voor de 6 beste BREEAM projecten wereldwijd. Zo is er gekozen voor verantwoorde materiaalkeuzes en minimale energiekosten. Het gebouw is volledig CO2 neutraal en heeft geen gasaansluiting.

We hebben een geavanceerd systeem voor Warmte Koude Opwekking (WKO) in de bodem, in combinatie met warmtepompen. De complete klimaatinstallatie is energiezuinig (verwarming, koeling & ventilatie). Vanzelfsprekend is ons gehele gebouw van energiezuinige LED-verlichting. Om de kantoren en het Experience Center te verwarmen maakt Van Gelder gebruik van terugwinning uit de koelinstallaties die de ruimtes koelen waar de verse producten verwerkt worden.

Restwarmte

Er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele energie voor verlichting, ventilatie, verwarming, koeling, lift en en serverruimten. Van Gelder heeft gekozen voor energiezuinige goederenlift en. De aandrijfmotor regelt de snelheid op basis van variabele spanning afhankelijk van de til last. De opgewekte remenergie van de liften wordt hierdoor teruggegeven aan het lichtnet. De laad/los perrons en expeditie ruimtes zijn zo ontworpen dat bij het gebruik zo min mogelijk warmte of kou het gebouw verlaat. De elektromotoren van het transportsysteem zijn meegenomen als extra warmtebron, die jaarrond warmte levert. Een van de compressoren wordt ingezet als warmtepomp. Restwarmte wordt ingezet voor hergebruik in het Experience Center, ontdooiing van luchtkoelers, vloerverwarming van ruimtes, verwarming van een opslagruimte voor verpakkingsmateriaal en het water voor de krattenwasinstallatie.

Waterreductie

Alle watervoorzieningen als toiletten, douches en kranen leveren een belangrijke waterverbruik besparing op, op het waterverbruik bij Van Gelder. Zo wordt het regenwater opgevangen, gezuiverd en aangewend voor het sanitair. In verband met voedselveiligheid worden er geen drukknoppen of  spoelonderbrekers geplaatst; toiletten worden voorzien van sensoren die automatisch het spoelwater afsluiten. Bovendien worden alle stromen van extra tussenmeters voorzien zodat extra inzicht wordt verkregen in het verbruikspatroon en hier ook eenvoudig op bijgestuurd kan worden.

Bedrijfs- en productieprocessen & innovaties

Er is bij Van Gelder sprake van een verregaande afvalscheiding in verschillende afvalstromen. Biomassa kan door verbranding en vergisting worden omgezet in biobrandstof voor onze tuinders in de regio Rotterdam. Dit vindt plaats middels een groot afvalverwerking systeem onder de grond van ons pand. Om afval te voorkomen, werken we al jaren samen met lokale voedselbanken en Too Good To Go. Klasse 2 groente & fruit vormen bij Van Gelder het vertrekpunt als halffabricaat voor het ontwikkelproces van nieuwe producten. Zo wordt onze tomatensalsa geproduceerd op basis van tomaten die (enkel) door hun uiterlijk ongeschikt zijn voor verkoop. Overrijpe en gedeukte avocado’s krijgen een tweede kans in guacamole, die door pascalisatie niet verkleurd en langer houdbaar is.

Milieu

De boomgaard van 540 fruitbomen voor het pand zijn bedoeld om kinderen er bewust van te maken dat een appel aan een boom groeit. Daarnaast was veel asfalt rondom ons gebouw slecht voor de waterafvoer tijdens extreme regenbuien. Door het asfalt te vervangen door fruitbomen helpen we ook het milieu. We hebben nestkasten geplaatst voor diverse vogelsoorten.

Circulariteit

Wij zetten afval in als grondstof voor nieuwe producten of groene energie.

Mobiliteit & Transport

Wij kiezen voor bewustwordingen aan impactvermindering van onze logistieke dienstverlening. Zo zetten we in op geen onnodige kilometers maken, het reduceren van brandstofverbruik en stimuleren we elektrisch vervooer door het aanbieden van laadpalen voor auto’s en e-bikes. We zorgen voor maximale beladingsgraad in emballage en bussen/vrachtwagens, en zorgen daardoor voor minder auto’s op de weg. Proefbezorging doen we met elektrische auto’s. Transport proberen we zoveel mogelijk te combineren. Wij stimuleren het OV- en fietsgebruik. Er is een bushalte voor de deur en OV-informatie in de centrale hal

Overig

• Wij hebben een beleid voor reductie van printen en kopiëren. Daarnaast proberen we meer werkzaamheden digitaal te maken. • Sinds 2020 werken wij met Stap voor Stap: jobcoaching voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. • Sinds 2023 zijn we een nieuw project gestart met de BAR gemeente: werving kandidaten met diverse achtergrond qua type uitkering en begeleiding door de gemeente. • In samenwerking met de gemeente Rotterdam en JINC creëren we een lesplan voor basis- en middelbare scholen. • We zijn partner van JOGG Barendrecht en Ridderkerk. Dit houdt onder andere in dat we gezonde schoolontbijten, sportdagen en acties sponsoren. 6x per jaar krijgt het basisonderwijs op onze locatie rondleidingen en smaaklessen. • Jaarlijks bieden we studenten plekken in onze organisatie om hun studie af te ronden. • Jaarlijks krijgen uitzendkrachten een vaste aanstelling.

Betrokken bedrijven

Praeter Den Haag (www.praeter.nl)

Maatregelen

Afvalscheiding en -preventie
Afvalwaterhergebruik
Bedrijfskleding
Bewegingssensor
Circulair bouwen
Elektrische oplaadpunten
Koelinstallatie productie inzetten voor koeling gebouw
Ledverlichting
Moestuin / pluktuin
OV-abonnement vanuit werkgever
Reduceren ‘leeg retour rijden’
Regeling (elektrische) fiets-van-de-zaak of fietsplan
Regenwaterhergebruik
Restwarmte- en/of koude- uitwisseling
Waterbesparing overig

Over dit bedrijf

Duurzaamheid staat centraal bij Van Gelder groente & fruit, dat zich profileert als dé bestemming voor groenteliefhebbers in Nederland. Het pand fungeert als entree tot het duurzaamste bedrijventerrein van Europa, Nieuw-Reijerwaard. Het doel van Van Gelder is om de AGF-sector zowel nationaal als internationaal te promoten, en daarom is er een Experience Center opgezet waar bezoekers alles leren over groente & fruit, van teler tot eindgebruiker.

Het pand, gelegen aan een strategische zichtlocatie, is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid, innovatie en gezondheid. Duurzaamheid is een kernwaarde voor Van Gelder, wat blijkt uit hun streven om een voorbeeld te zijn voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Dit komt tot uiting in hun hele bedrijfsvoering, inclusief samenwerking met leveranciers en verpakkingskeuzes, om voedselverspilling tegen te gaan. Maar ook in de ambities om zoveel mogelijk duurzaamheidsmaatregelen door te voeren in het pand. Het pand van Van Gelder heeft het prestigieuze BREEAM Outstanding Certificaat behaald en behoort tot de top vijf duurzaamste gebouwen van Nederland. Dit komt door verschillende initiatieven, zoals het gebruik van 3.500 zonnepanelen, volledige CO2-neutraliteit en het hergebruik van restwarmte en regenwater.

Om voedselverspilling te verminderen, werkt Van Gelder samen met lokale voedselbanken en Too Good To Go. Ze zetten ook in op het hergebruik van onverkochte groenten en fruit, bijvoorbeeld door ze te verwerken tot nieuwe producten zoals tomatensalsa en guacamole. Belangrijk is ook de inkoopstrategie van Van Gelder, waarbij 90% van de inkopen bij duurzame leveranciers plaatsvindt die voldoen aan strenge certificeringseisen zoals ISO, eco-, en Global-Gap.

Kortom, Van Gelder groente & fruit heeft duurzaamheid verankerd in alle aspecten van hun bedrijfsvoering, van het gebouw zelf tot aan de samenwerkingen met leveranciers en de ontwikkeling van nieuwe producten.

Bedrijfsdetails

Branche: Groothandel, autohandel en detailhandel, Horeca
Energielabel: Onbekend
Bouwjaar: 2020
250 of meer medewerkers
BREEAM

Met het BREEAM5 Outstanding certificaat heeft Van Gelder daadwerkelijk bewijs van duurzaamheid in handen. Het nieuwbouwpand aan de Krommeweg behoort tot de 5 duurzaamste gebouwen van Nederland en was genomineerd voor de 6 beste BREEAM projecten wereldwijd. Zo is er gekozen voor verantwoorde materiaalkeuzes en minimale energiekosten.

Kaart

Stel een vraag