Skip to main content

Frans Oomen van Oomen Verhuizers en Opslag: ‘Wacht niet passief af tot het net vol zit’

21 mei 2024

Met hun 600 zonnepanelen en batterijopslag heeft Oomen Verhuizers en Opslag bijna altijd energie ter beschikking. Hierdoor gaat de netcongestie-problematiek (filevorming op het net) aan hen voorbij. Hoe hebben ze dit aangepakt? Financieel directeur Frans Oomen deelt vijf handige handvatten.

Tip 1: onderneem actie
“Mijn tip is om niet passief af te wachten tot het net vol zit. Wil je onafhankelijk van het net worden en je eigen broek kunnen ophouden, dan moet je er zelf achteraan gaan. In plaats van ondernemer in je vakgebied moet je ook ‘energieondernemer’ worden. Ik zeg weleens: wij zijn onze eigen energiecentrale.

We hadden zelf eerst ook geen ervaring met verduurzamen, maar we zijn ons erin gaan verdiepen. Van huis uit zijn we zuinig en doen we zoveel mogelijk zelf. Daardoor zijn we intrinsiek gemotiveerd om ons bedrijf te verduurzamen en om energie te besparen. Voor ons is dat écht een sport. Het is ons streven om koploper van Nederland te zijn. Daarnaast willen we dat de wereld voor onze kinderen leefbaar blijft.”

Tip 2: breng je totale energieverbruik in kaart 
“Het is slim om te (laten) berekenen wat je toekomstig verbruik wordt. Houd daarbij rekening met de ‘gelijktijdigheid’ of timing van je apparaten. Je gebruikt immers niet alle apparaten tegelijkertijd. Een koffiezetapparaat of vaatwasser staan bijvoorbeeld niet dag en nacht aan. Ook laad je niet alle elektrische wagens tegelijkertijd op.

Het reële maximale verbruik ligt vaak veel lager dan wat bijvoorbeeld een energieadviseur of installateur uitrekent. Die gaan uit van de meest voorzichtige inschatting, die soms onrealistisch hoog uitpakt. Daardoor kan je aansluiting onnodig zwaar uitgevoerd zijn. Goed advies blijft natuurlijk belangrijk.”

Tip 3: spreid je verbruik
“Daarnaast kun je bepaalde apparaten ook programmeren. De meeste laadpalen kun je van tevoren zo instellen dat deze bijvoorbeeld ’s nachts gaan laden – of in elk geval buiten de piekuren. Iemand met een ‘technische knobbel’ kan dat zelf instellen. Dat is geen hogere wiskunde.”

Tip 4: neem zonnepanelen
“Het is goed om zonnepanelen te nemen! Deze kunnen veel extra stroom leveren. Let op de constructie-eisen van het dak en de positionering van de panelen.”

Tip 5: sla energie op voor later en kies niet per definitie voor de grootste  netaansluiting
“Onze opgewekte energie van de zonnepanelen slaan we op in een aantal accu’s/batterijen. Tijdens piekmomenten kunnen we die energie zelf gebruiken.

Bijvoorbeeld voor onze geautomatiseerde kraan en voor het laden van de elektrische verhuis- en personenwagens. Dit is het zogeheten peak shaving: het verminderen van de netafname op de momenten dat wij de meeste stroom nodig hebben.

Mijn tip daarnaast is om niet automatisch te kiezen voor de grootst mogelijke netaansluiting, maar in plaats daarvan voor een kleinere/goedkopere netaansluiting, aangevuld met batterij-opslag.

Met een grootverbruikersaansluiting betaal je voor het vermogen dat je kúnt afnemen – ook als je het niet volledig benut. Neem bijvoorbeeld onze aansluiting van 3×80 ampère: dat is de grootste kleinverbruikersaansluiting. Deze is goed voor 481.000 kWh per jaar, terwijl we daarvan slechts 16% gebruiken.”