Skip to main content

Coca-Cola Europacific Partners Nederland B.V., Dongen

Bedrijfspand Bedrijfsprocessen Milieu Circulariteit Mobiliteit Overig

Wij halen onze energie uit een lokaal zon- en windpark dat dicht bij de fabriek staat. We hebben gasgestookte boilers vervangen door twee industriële warmtepompen. We hergebruiken warmte voor de complete gebouwverwarming, het reinigen van de productielijnen en de siroopbereiding. Het vrachtwagentransport wordt gedaan op HV100 biobrandstof. Hierdoor bereiken wij nu direct een netto CO2-reductie tot 90% versus fossiele brandstof. 

Thema’s

Bedrijfspand

Voor de energieopwekking hebben wij een samenwerking met Eneco waarbij groene energie lokaal uit een zon- en windpark wordt opgewekt. Dit zon- en windpark bevinden zich slechts 300m en 3,5 km van de fabriek af. Recent hebben we investeringen gemaakt om de gasgestookte boilers te vervangen door twee industriële warmtepompen, twee e-boilers en twee warmwater tanks die fungeren als een soort accu voor het warmwater systeem. Bij het gebruiken van elektrisch aangedreven compressoren, die o.a. worden gebruikt voor het blazen van de plastic flessen, komt veel warmte vrij. Deze warmte wordt opgevangen en door de nieuwe warmtepompen opgewaardeerd en opnieuw ingezet voor de complete gebouwverwarming, het reinigen van de productielijnen en de siroopbereiding. Verder is voor de verlichting in de fabriek eerder geïnvesteerd in een duurzaam dak met daglicht lampen en is de oude armatuur vervangen door ledlampen.

Bedrijfs- en productieprocessen & innovaties

Een groot deel van onze processen liep eerst op stoom. Echter bleek dat voor veel van onze processen water met een temperatuur van 90 graden Celsius ook voldoende is. Deze water temperatuur kunnen de twee warmte pompen zeer efficiënt leveren.

Milieu
Circulariteit

Alle plastic flesjes van het portfolio bestaan 100% uit RPET, exclusief van de dop en het etiket. Daarnaast worden de glazen flesjes tot 27 keer hergebruikt. En sinds april 2023 zit er ook statiegeld op alle dranken in blik uit ons portfolio. Deze processen zorgen voor meer stappen richting een circulaire bedrijfsvoering en processen.

Mobiliteit & Transport

Het vrachtwagen transport wordt gedaan op HV100 biobrandstof. Een biobrandstof is een verzamelnaam voor brandstoffen die zijn gemaakt uit biomassa. Biobrandstoffen kunnen worden gemaakt uit plantaardige materialen of afval. Door het gebruiken van HV100 biobrandstof bereiken wij nu direct een netto CO2-reductie tot 90% versus fossiele brandstof. Voor de bedrijfsauto’s van CCEP zal uiterlijk in 2026 de transitie zijn afgerond, zodat alle bedrijfsauto’s elektrische bedrijfsauto’s zijn. Daarnaast zijn de heftrucks die in de fabriek rond rijden vervangen door elektrische LGV (laser guided vehicles). die eerst op diesel reden zijn vervangen door elektrische LGV (laser guided vehicles).

Overig

Elke werknemer krijgt elk jaar twee dagen, die je onder werktijd, mag inzetten voor vrijwilligerswerk. Daarnaast hebben we doelstellingen opgezet om de man/vrouw verdeling op de welkvloer gelijker te maken. Waarbij er nu (2023) 39% van de management posities zijn vervuld door een vrouw. Waarbij het doel in 2030 45% is. Ook willen we in 2030 dat 1/3 van het personeel een vrouw is. Hier zitten we nu (2023) op 27%.

Maatregelen

Afvalscheiding en -preventie
Bandenspanning
Bedrijfskleding
Bevorderen energiezuinige rij- en vaarstijl
Biobrandstoffen
Buffervat
Circulair productieproces
Circulaire bedrijfsvoering
Daglichtsysteem
Dakisolatie
Diversiteit
Duurzaam inkoopbeleid en voorraadbeheer
Duurzaam vervoerplan
Elektrische auto’s
Energiezuinige (productie)apparatuur
Gezondheid medewerkers
Industriële warmtepomp
Intern en extern HR-beleid
Kantine en (groot)keuken
Kleine isolerende maatregelen
Kleine windmolen
Ledverlichting
Mensenrechten
Natuurlijke ventilatie
Optimalisatie productieproces
Organisatiecultuur sociale missie
Parkeerbeleid
Print- en kopieerbeleid
PV-panelen
Rapporteren & monitoren
Reduceren ‘leeg retour rijden’
Reinigen en ontvetten
Samenwerking in productieketen en kennisdeling
Schoonmaken
Serverruimte | ICT
Stoominstallatie
Sturen
Vrijwilligerswerk
Warmtepompboiler
Warmteterugwinning (douche)water
Warmteterugwinning uit productieproces
Waterbesparende maatregelen

Over dit bedrijf

In 2017 hebben we ons sustainability actie plan ‘This is Forward’ gelanceerd, om zo als bedrijf naar een betere toekomst te werken voor mensen en de plaPrivatet. Het actie plan bestaat uit doelstellingen voor zowel het milieu en de maatschappij. Hieruit zijn de volgende zes pijlers ontstaan: ‘klimaat’, ‘verpakkingen’, ‘water’, ‘supply chain’, ‘dranken’ en ‘maatschappij’. We willen duurzame groei realiseren, waarde creëren voor al onze stakeholders en daarnaast werken aan een betere toekomst voor ons bedrijf, onze gemeenschappen en de plaPrivatet. Dit alles aan de hand van ons ‘This is Forward’ actieplan.

De begin situatie was een 66 jaar oude fabriek die voor 40% op gas draaide. Waarbij de warmte uit de productieprocessen via het dak werden geloodst en daarnaast 35 CV ketels hadden om de fabriekshallen te verwarmen.   

De belangrijkste duurzame maatregelen die we hebben uitgevoerd zijn:

1. Ons vrachtwagen transport is overgestapt naar HVO100 biobrandstof. Hiermee besparen we netto tot 90% CO2 in transport.  
2. Sinds 2021 zijn de flesjes gemaakt van 100% gerecycled plastic (exclusief dop en label). Hierdoor zijn er, op de dop en label na, geen nieuwe resources nodig voor het maken van de flesjes. 
3. Door in de fabriek over te stappen van gas naar elektriciteit, door middel van e-boilers en warmtepompen, wordt er per jaar 4000 ton CO2 bespaard. Dat staat gelijk aan 4000 vluchten van Parijs naar New York. De stroom die wordt gebruikt door de e-boilers en de warmtepompen komt van lokale zon en wind energie en is dus groene energie. 

Bedrijfsdetails

Branche: Groothandel, autohandel en detailhandel, Horeca, Industrie, Vervoer, post en opslag
Bouwjaar: 1957
250 of meer medewerkers

Kaart

Stel een vraag