Arte Groep, Helmond
Arte Groep werkt actief aan verduurzaming binnen alle onderdelen van het bedrijf. Ze wekken een deel van hun energie op met circa 1.000 zonnepanelen en gebruiken HVO-brandstof voor hun wagenpark. In de keten stellen ze strenge eisen aan leveranciers via een gedragscode gericht op mensenrechten, milieu en transparantie.
Arte is B Corp-gecertificeerd en zet stappen richting circulariteit met een eigen circulaire productlijn.
Thema’s
Met bijna 1.000 zonnepanelen hebben we een heus zonnepanelenpark bij Arte. Een belangrijke stap in de verduurzaming van onze productie. We compenseren hiermee een deel van ons energieverbruik.
Wij spannen ons in voor onze gehele waardeketen, van groeve tot en met de montage van het keukenblad bij de klant (van grondstof tot eindproduct). Daarbij werken we samen met partners die hun visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen delen. In de gedragscode (Code of Conduct) staan afspraken over o.a. mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieubescherming en transparantie. Het naleven van deze code is een voorwaarde voor samenwerking.
Een van de concrete stappen in het verduurzamen van onze producten en processen was het in kaart brengen van de CO2-uitstoot. Sinds 2024 wordt de CO2-uitstoot op de orderbevestiging vermeld. Of iets van circulaire kleuren? Wij hebben na jarenlang onderzoek en samenwerking met vele partners een circulaire productlijn geïntroduceerd.
Als het gaat om energie en brandstof maken we duurzame keuzes om uitputting van natuurlijke grondstoffen te voorkomen. Zo gebruiken onze monteurs onderweg HVO brandstof – gemaakt van gerecyclede plantaardige afvalolie. Dit zorgt niet alleen voor een lager verbruik, maar ook voor minder CO2 uitstoot.
Met de jaarlijkse vrijwilligersdag stimuleren we medewerkers om goed te doen en bij te dragen aan de maatschappij. De vrijwilligersdag is onderdeel van het MVO-beleid van Arte. Iedere editie wordt voor een nieuw goed doel gekozen.
In 2024 stond de vrijwilligersdag in het teken van Stichting Leergeld, waar gezinnen met geldzorgen worden ondersteund zodat ze mee kunnen doen aan school- sport en cultuuractiviteiten. Bij een indoor speelparadijs bezorgden de Arte-vrijwilligers de kinderen een fantastische dag.
Arte Responsible Stone Foundation heeft als missie om kinderen in India een kans te geven op een betere toekomst door onderwijs. Dit initiatief is voortgekomen uit ons succesvolle Arte Right To Education project, waarmee de Foundation een Child Labour Free Zone creëert rondom de granietgroeves waar wij onze graniet inkopen. Sinds de oprichting in 2018 zet de stichting zich in voor duurzame verbeteringen in de regio, zowel op het gebied van onderwijs als arbeidsomstandigheden.
Maatregelen
Over dit bedrijf
Arte streeft ernaar om de beste te zijn op het gebied van stenen werkbladen. Van groeve tot eindproduct zijn we betrokken, bewust en bevlogen. Alles wat we doen, doen we met aandacht voor mens, milieu en maatschappij.
Hierin vervullen we een voortrekkersrol voor de hele waardeketen en stellen hierdoor onze ketenpartners, klanten en andere stakeholders in staat om hun eigen duurzame ambities te realiseren. Wij zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen oprecht kunnen genieten van het leven en van Arte.
Bedrijfsdetails

Arte werkt volgens een ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem (KMS), het MVO-Prestatieladder niveau 4 en B-Corp gecertificeerd duurzaamheidsmanagementsysteem. ISO 9001 en MVO-Prestatieladder worden jaarlijks getoetst door DNV. In november 2024 zijn beide certificaten verlengd. De nieuwe certificaten zijn geldig tot 1 januari 2028.