Skip to main content

De Duurzame Bedrijven Route is van start

7 maart 2022

Het eerste bezoek van de Nationale Duurzame Bedrijven Route is een feit! Donderdagmiddag bezocht gedeputeerde Berend Potjer één van de deelnemers in regio Drechtsteden, namelijk VMB Automation in Hendrik-Ido-Ambacht. Tijdens het tweedaagse evenement op 3 en 10 maart kunnen ondernemers op bezoek bij twintig duurzame bedrijven in de regio die vertellen over de aanpak, het resultaat én waardevolle tips geven. Deze kennis & ervaringen kunnen bezoekers gebruiken om tot een plan te komen voor hun eigen organisatie.

Tijdens de opening vertelde Arie Verhoeven van VMB Automation over de verduurzaming van zijn bedrijfspand. Met het oog op de toekomst heeft hij bij de bouw in 2012 boven de geldende isolatienormen geïsoleerd. “Toen de warmtepomp uitviel, merkten wij dat pas na twee dagen. Zo goed houdt het pand de warmte dus vast.” Daarnaast zetten zij hun kennis van automatisering in voor slimme licht- en temperatuurregelingen in het gebouw.

Aan andere bedrijven geeft hij alvast de tip mee: “Begin klein en begin nu: kies bijvoorbeeld voor een energiezuinige vaatwasser of ledverlichting in het pand.” Ook op 10 maart zijn geïnteresseerde ondernemers van harte welkom om zelf een kijkje te nemen bij het bedrijf. Inschrijven voor een bezoek >

Bezoek van de gedeputeerde
Gedeputeerde Berend Potjer sprak over het belang van deze vorm van kennisdeling: “Bedrijven hebben een belangrijke positie in de samenleving, maar natuurlijk ook in het energieverbruik. Het is hartstikke mooi dat ondernemers elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren. De Nationale Duurzame Bedrijven Route is daar een mooie manier van.”

Bezoek een duurzaam bedrijf
Naast VMB Automation, zijn er 10 maart zo’n twintig andere bedrijven te bezoeken. Denk hierbij aan productiebedrijven, bedrijfshallen, kantoren en agrarische bedrijven. Zij hebben allemaal stappen gezet om de organisatie te verduurzamen en delen nu graag hun tips, successen én leerpunten met andere bedrijven. Bekijk alle deelnemers & hun openingstijden >

Het evenement wordt georganiseerd door Platform Duurzame Bedrijven, en staat geheel in het teken van kennisdeling & verbinding tussen ondernemers. Bij deze eerste editie is samenwerking gezocht met provincie Zuid-Holland, de gemeenten binnen de regio Drechtsteden-Molenlanden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij moedigen inwoners actief aan om op bezoek te gaan bij één van de duurzame bedrijven.