Ziekenhuis St Jansdal, Harderwijk
St Jansdal is ambitieus op het gebied van duurzaamheid. Veel maatregelen zijn al succesvol doorgevoerd. Uitgangspunt is dat iedereen hieraan kan bijdragen, hoe groot of hoe klein ook. Onze slogan hierbij is: Dit doen wij, wat doe jij? Minder verbruik is het meest duurzaam!
Gewoon doen en uitproberen is belangrijk! We leren door de pilots, voordat wij het ziekenhuisbreed uitrollen. Praktische oplossingen en korte lijnen helpen daarbij. Samenwerken ook. ‘Private’ of ‘het kan niet’ bestaat niet, we blijven samen stappen zetten.
Thema’s
Onder ‘publicaties’ vind je een link naar de digitale tour van ons pand.
Om ons pand te verduurzamen hebben we al jaren geleden 843 zonnepanelen op het dak geplaatst. Dat lijkt veel, maar het levert slechts twee procent van het totale energieverbruik van het ziekenhuis. We overwegen om extra zonnepanelen te plaatsen boven onze parkeerruimte.
Daarbij hebben we koeltorens. Deze koeltorens worden ingezet als condensor voor de schroefkoelmachine en voor de nieuwe warmtepompen die we hebben voor de gebouwkoeling. Op deze manier kan dat systeem zijn warmte kwijt. Als de buitentemperatuur onder de 5° Celsius komt, dan worden de koeltorens ingezet om extra koude te maken. Dat noemen we vrije koeling. We gebruiken dan de buitenlucht om het water te koelen. Het overtollige gekoelde water wordt vervolgens weer opgeslagen op 150 meter diepte in de bodem, zodat we het er ’s zomers weer uit kunnen halen.
De warmtepompen hebben we in een akoestische behuizing geplaatst om het geluid te dempen. Ze maken een beetje een snerpend geluid als ze in werking zijn.
Ook hebben we over het hele gebouw verdeeld ongeveer 30 luchtbehandelingskasten staan. Deze luchtbehandelingskasten zorgen voor een aangenaam binnenklimaat waarbij de lucht wordt verwarmd, gekoeld en bevochtigd. De meeste luchtbehandelingskasten zijn voorzien van warmtewielen of recirculatie, deze zorgen beide voor een stuk energieterugwinning. De luchtbehandelingskasten worden middels klokken aan-uitgestuurd of gaan naar nachtverlaging, hiermee wordt aanzienlijk energie bespaard.
Als laatste wordt medio november 2023 een stuk nieuwbouw opgeleverd conform de BENG-eisen. Vervolgens zal het huidige beddenhuis duurzaam gerenoveerd worden. Ook de bouw van Lelystad voldoet aan de laatste duurzame eisen.
Duurzaamheid is criterium bij besluitvorming op MT/RvB niveau en ook opgenomen in onze inkoopvoorwaarden. De Green Deal is recent ondertekend. In de praktijk stimuleren en ondersteunen we medewerkers in het maken van duurzame keuzes.
Stappen die we gezet hebben zijn bijvoorbeeld te vinden bij de wasserij. De wasserij brengt onze schone was in karren met plastic eromheen. Daarmee hebben we afgesproken dat ze het plastic zelf mee terugnemen en recyclen.
Ook met voedingsleveranciers hebben we afspraken over de levering van producten. We kijken of we kunnen laten leveren op afdelingsniveau. Hierdoor bestellen we alleen wat we echt nodig hebben. Nu komen er grote hoeveelheden binnen en willen we zorgen dat dit beter aansluit bij de behoeften van de afdelingen. Ook scheelt dit logistieke bewegingen.
Zie voorbeelden in de digitale tour.
We zijn aan de achterkant van het proces begonnen door zoveel mogelijk grote ‘monostromen’ uit ons restafval te halen. We merken dat er steeds meer beweging richting leveranciers gaat komen om circulair ontwerp te bewerkstelligen.
Veel materialen die we gebruiken, zitten verpakt in plastic (soms met een binnen verpakking van papier). We scheiden het plastic en papier in de opdekruimte zodat dit schoon blijft en gerecycled kan worden. Ook de blue wrap doeken waar de steriele instrumentennetten in zitten, worden apart ingezameld. Dat verzamelen we in een losse plastic zak. Als die leeg is gemaakt, gebruiken we die weer opnieuw. Zo verspillen we ook geen plastic zakken.
We doen een aanzienlijk deel van onze poliklinische gesprekken digitaal. Dit is heel fijn voor de patiënt en bespaart tevens de beweging naar het ziekenhuis.
Maar er blijft nog altijd veel bewegingen van en naar het ziekenhuis toe. Dat kan minder of op een duurzamere manier. We hebben al een pendelbus tussen de ziekenhuislocaties Harderwijk en Lelystad. De pendeldienst is bedoeld voor patiënten en hun begeleiders en bezoekers. Ook medewerkers van St Jansdal kunnen er gebruik van maken.
Dit is breder dan alleen milieu/klimaat impact.
Indien we niet zelf tot een antwoord kunnen komen, dan vragen we externe partijen ons te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij een CO2-reductietool, analyse van ons restafval of bij het verduurzamen van onze maaltijden.
Over dit bedrijf
Ziekenhuis St Jansdal is een regionaal ziekenhuis met locaties in onder andere Harderwijk en Lelystad. Het biedt een breed scala aan medische diensten en zorgverlening, met een focus op duurzaamheid en innovatie binnen de gezondheidszorg.