Voedselbank Neder-Veluwe e.o., Wageningen
Thema’s
Wij zijn een welzijnsorganisatie en beschikken over een aantal zonnecollectoren en ledverlichting om de kosten te drukken.
Een goede temperatuurbeheersing in de koelketen is voor voedselbanken van het allergrootste belang. Dit houdt in dat de temperaturen van gekoelde of diepgevroren producten tijdens het proces van ‘voedsel ophalen bij supermarkten of DC, sorteren, opslaan in koeling of diepvries tot en met de uitgifte op de verschillende locaties’ niet te veel mogen oplopen.
Om de temperaturen zo goed mogelijk onder controle te houden, hebben we in 2021 een monitoringsysteem geïntroduceerd. Hiermee worden de temperaturen in de opslagruimtes, tijdens transport naar de uitgiftepunten en tijdens de uitgifte gemeten met dataloggers. De loggers slaan het temperatuurverloop digitaal op, waarna de data op de computer kunnen worden uitgelezen.
Voedselveiligheid en hygiëne
Bijna dagelijks zitten we op de weg om voedsel op te halen bij het regionale distributiecentrum en bij supermarkten en leveranciers in de omgeving en om voedsel uit te rijden naar onze uitgiftepunten. Hiervoor heeft onze voedselbank twee bestelbussen in eigendom. Eind 2022 is één van de bestelbussen vervangen: de nieuwe bus biedt meer laadcapaciteit waardoor we de ritten naar onze logistiek efficiënter kunnen organiseren.
Eind 2022 werkten er 162 vrijwilligers bij de Voedselbank Neder-Veluwe. Een gedreven en actieve groep mensen, die zich wekelijks met veel plezier inzet voor de Voedselbank. Hoewel het merendeel van de vrijwilligers pensionado’s zijn (ongeveer 55%), werken er ook jonge mensen, waaronder studenten, bij het team (4% is jonger dan 40 en 22% is jonger dan 60). Toch is de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers iets gestegen naar 64,6 jaar. Sommige vrijwilligers komen tijdelijk een handje helpen als ze ‘tussen banen’ zijn of op een stage wachten, maar het merendeel blijft voor langere tijd meedraaien in het team. Gemiddeld blijven de vrijwilligers 5 jaar actief voor de Voedselbank.
Maatregelen
Over dit bedrijf
Voedselbank Neder-Veluwe … en omstreken is sinds 2007 actief voor inwoners van de gemeenten Wageningen, Renkum en Rhenen (met uitgiftelocaties in Wageningen, Renkum, Doorwerth, Oosterbeek, Rhenen en Elst (U) ). De Voedselbank Neder-Veluwe is een zelfstandige stichting die uitsluitend werkt met vrijwilligers en gesteund wordt door sponsors en donateurs.
Onze grondgedachte is: het helpen van mensen in nood en tegengaan van verspilling van goed voedsel. Voedselpakketten worden verstrekt wanPrivater mensen om welke reden dan ook zelf te weinig geld overhouden voor het noodzakelijke levensonderhoud. De pakketten zijn zoveel mogelijk op de gezinssituatie afgestemd, maar wij zijn altijd afhankelijk van het aanbod.
De maximale termijn voor het wekelijks krijgen van voedselpakkettenhulp is 3 jaar. Elke 3 maanden wordt gecontroleerd of de financiële situatie verbeterd is en de verstrekking wel of niet voortgezet moet worden.
Wij zijn lid van Voedselbanken Nederland.