Liander N.V., Duiven
Bij Liander in Duiven hebben we een duurzaam complex gecreëerd door vijf bestaande gebouwen te verbinden met een innovatieve overkapping. Met 10.000 m² zonnepanelen, een bodemwarmtepomp en regenwateropvang voor toiletten zorgen we voor een positieve energiebalans. Daarnaast gebruiken we hergebruikte materialen en richten we ons terrein in met inheemse planten om de biodiversiteit te bevorderen.
Thema’s
Het concept bestaat uit het behouden en aanpassen van bestaande gebouwen uit zowel economisch, esthetisch als ecologisch oogpunt. Het nieuwe atrium dat ontstaat door de overkapping verbindt de vijf panden waardoor één efficiënt gebouw ontstaat. Het energieverbruik wordt gereduceerd en het comfort van de werkomgeving neemt toe. De combinatie van het glazen atrium met luchtverwarming (BaOpt principe), een bodenwarmtepomp en 10.000 m2 zonnecellen resulteert in een positieve energiebalans. Het overschot aan energie wordt met omliggende bedrijven gedeeld.
Bij de bouw van het complex zijn grondstoffen en materialen hergebruikt en gedocumenteerd in een grondstoffenpaspoort. Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Regenwater wordt door het dak opgevangen voor koeling en als spoelwater voor de toiletten. Het terrein wordt met inheemse planten ingericht om de biodiversiteit te versterken. De teamleden bieden stageplekken voor lokale (v)mbo leerlingen.
Het welzijn van de gebruikers speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Het atrium is bijna volledig transparant, waardoor aan alle kanten veel licht naar binnen kan treden. Grote cirkelvormige openingen in het dak laten het licht diep binnenvallen. Een groengevel, bomen en planten zijn een centraal onderdeel van de CO2- en vochthuishouding en dragen daarmee bij aan een natuurlijk en gezond binnenklimaat.
Maatregelen
Over dit bedrijf
Liander streeft tot 2023 naar een volledig CO2 neutrale operatie. Op innovatieve wijze is een duurzame huisvesting gecreëerd in een complex van vijf bestaande gebouwen, die zijn uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. De huisvesting van 25.000 m2 biedt, volgens de principes van het nieuwe werken, plaats aan 850 flexibele werkplekken.
Energieverbruik
Het concept bestaat uit het behouden en aanpassen van bestaande gebouwen uit zowel economisch, esthetisch als ecologisch oogpunt. Het nieuwe atrium dat ontstaat door de overkapping verbindt de vijf panden waardoor één efficiënt gebouw ontstaat. Het energieverbruik wordt gereduceerd en het comfort van de werkomgeving Privatemt toe. De combinatie van het glazen atrium met luchtverwarming (BaOpt principe), een bodenwarmtepomp en 10.000 m2 zonnecellen resulteert in een positieve energiebalans. Het overschot aan energie wordt met omliggende bedrijven gedeeld.
Circulariteit
Bij de bouw van het complex zijn grondstoffen en materialen hergebruikt en gedocumenteerd in een grondstoffenpaspoort. Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Regenwater wordt door het dak opgevangen voor koeling en als spoelwater voor de toiletten.
Welzijn
Het welzijn van de gebruikers speelt een belangrijke rol. Het atrium is bijna volledig transparant, waardoor aan alle kanten veel licht naar binnen kan treden. Grote cirkelvormige openingen in het dak laten het licht diep binnenvallen. Een groengevel, bomen en planten zijn een centraal onderdeel van de CO2- en vochthuishouding en dragen daarmee bij aan een natuurlijk en gezond binnenklimaat.
Biodiversiteit
Liander wil haar relatie met het omliggende gebied op sociaal en ecologisch vlak versterken. Het terrein is met inheemse planten ingericht om de biodiversiteit te versterken. De teamleden bieden stageplekken voor lokale (v)mbo leerlingen. Op initiatief van het projectteam heeft Liander met omliggende bedrijven en de Gemeente een Green Deal gesloten om samen aan de duurzaamheid op het bedrijventerrein te werken.
Bedrijfsdetails
