Gemeente Ermelo, Ermelo
Het gemeentehuis van Ermelo, ook wel bekend als het Huis van Ermelo, is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie. In 2021 onderging het gebouw een grondige renovatie, gericht op verduurzaming en modernisering. Deze verbouwing resulteerde in een energielabel A+++ en maakte het gemeentehuis volledig gasloos. Belangrijke maatregelen waren onder andere de installatie van energie-efficiënte systemen en het gebruik van duurzame materialen.
In 2019 kwam het eerste conceptplan voor De Nieuwe Dialoog op tafel: een toekomstige opzet met veel functionele synergievoordelen was de basis. Inmiddels vormen openheid, flexibiliteit, toegankelijkheid en duurzaamheid samen het nieuwe culturele centrum van de stad. Er is ruimte voor de sociale, culturele en maatschappelijke kernen van de stad. Hiervoor worden ruimten verhuurd door sport- en cultuurbedrijf Interactie, en krijgen Stichting Welzijn Ermelo, de bibliotheek en het theater een vaste plek. Zo biedt het aan iedere Ermeloër een plek om elkaar te zien, te ontmoeten en een kop koffie te drinken.
En dat doet het. De vooraf gestelde doelen van synergie en verbinding tussen de verschillende organisaties en gebruikers is goed merkbaar in het gebouw. De Bibliotheek Noordwest Veluwe, het Streekarchivariaat, Welzijn Ermelo, de Politie en Interactie BV weten elkaar op verschillende terreinen te vinden.
Thema’s
In De Nieuwe Dialoog is er geen gasaansluiting meer, maar wordt het klimaat gereguleerd met een WKO-installatie. Mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW) draagt bij aan een efficiënter energiegebruik. In de elektriciteitsvraag wordt voorzien door middel van de zonnepanelen op het dak.
Ook in de bouwkundige schil zijn de nodige verduurzamingsmaatregelen getroffen. Nieuwe, hoogrendementsbeglazing is geplaatst en de gevels, daken en vloeren zijn extra geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren. Alles bij elkaar heeft “het huis van Ermelo” een Triple A status (A+++).
LED-verlichting met bewegingssensoren en daglichtafhankelijke regeling zorgt voor een lager energieverbruik. Een intelligent gebouwbeheersysteem monitort en optimaliseert het energiegebruik.
De verduurzaming is ook terug te vinden in het gebouw: een enorme groene wand draagt bij aan een bijzondere uitstraling van de entree van “het huis van Ermelo”.
De tuin aan de achterkant van het oude gemeentehuis zat verstopt achter het gebouw en is door het nieuwe ontwerp en de grote glazen gevels een onderdeel geworden van het totaal. Vanaf het raadhuisplein is direct zicht op de tuin aan de achterzijde, hierdoor wordt je letterlijk het gebouw en het groen in gezogen.
Groene daken en waterbufferingssystemen helpen bij het reguleren van regenwater en het verbeteren van de biodiversiteit rondom het gebouw. Extra groen en bomen rondom het gebouw zorgen voor een aangename leefomgeving en dragen bij aan de verkoeling in de zomer.
Bij de renovatie is gebruikgemaakt van circulaire en hergebruikte materialen om de ecologische impact te beperken. Materialen uit het oude gebouw waaronder de houten plafonds zijn hergebruikt in bijvoorbeeld de wandafwerking en meubilair.
De cederhouden latten die we uit het oorspronkelijke plafond hebben gehaald, zijn niet de enige elementen die een nieuw leven hebben gekregen. Bij aanvang van de ontwerpperiode heeft ons team een totale opname gedaan van materialen die we vanuit het gebouw konden hergebruiken. Zo zien we na hergebruik en upcycling verschillende materialen terug in het nieuwe interieur. We hebben verschillende luchtkanalen laten verwerken tot meubelbekleding en zijn zittingen en rugleuningen van bistrostoelen gemaakt van hergebruikt plastic.
Dank aan Gemeente Ermelo, KHV architecten, De Twee Snoeken, WSP, Batenburg Installatietechniek, Paulus Elektro, Mobius Consult en Prinsbouw (uitvoering de dialoog) en Van Panhuis (renovatie theaterzaal) voor hun bijdrage aan de realisatie van het duurzame en multifunctionele centrum Huis van Ermelo!
Over dit bedrijf
Ermelo is een gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 27.859 inwoners (1 januari 2024) en heeft een oppervlakte van 87,38 km² (waarvan 1,72 km² water). Hoofdplaats is Ermelo. Op 1 januari 1812 werd Nunspeet afgesplitst van Ermelo, maar dat duurde niet lang want op 1 januari 1818 werd Nunspeet weer bij Ermelo gevoegd. Op 1 januari 1972 werd Nunspeet opnieuw afgesplitst. Het grondgebied van de gemeente Ermelo grenst aan het Nuldernauw en Wolderwijd. Voor de postadressen vallen alle buurtschappen binnen de gemeente Ermelo onder de woonplaats “Ermelo”.
Bedrijfsdetails
