Skip to main content

De walvisvaarder, Lies

Schrijf je in voor een bezoek!

(Klik op inschrijven, vul je gegevens in en verstuur)

Wij zijn Hotel de Walvisvaarder, gelegen op Terschelling, en hebben ons hotel duurzaam verbouwd met houtskeletbouw voor betere isolatie. We verwarmen ons pand met warmtepompen en zonnepanelen, die jaarlijks 40.000 kWh opwekken. Daarnaast verbouwen we kruiden en bloemen op ons terrein, en gebruiken we een biovergister voor GFT-afval. Onze ambitie is om in 2027 klimaatneutraal te zijn, met een focus op het verminderen van fossiele brandstoffen en het stimuleren van circulaire bedrijfsvoering.

Thema’s

Bedrijfspand

Bij de verbouwing hebben wij gekozen voor houtskeletbouw, omdat het een grotere isolatiefactor heeft en waardoor we met warmtepomptechnieken konden gaan werken. Dankzij de goede isolatiewaarden kunnen alle openbare ruimtes, de hotelkamers en de keuken verwarmd worden met een warmtepomp. Als back-up hebben we hier een ketel voor piekbelasting.

Een zonneboiler, die werkt op de zonnepanelen aan de voorkant van het hotel, zorgt voor de warmwatervoorziening. Vijf panelen liggen aan de voorkant, de overige 120 panelen liggen achter op een groot plat dak. Daarmee wekt het hotel op jaarbasis zo’n 40.000 kWh op. De zonnepanelen leveren hiermee ongeveer 30% van onze elektriciteit.

Jaarlijks maken we stappen om ook het oudere deel van het hotel te verduurzamen. Zo zijn in de middenvleugel de kozijnen vervangen om een betere isolatiewaarde te creëren en aankomende winter willen we ook daar op het dak zonnepanelen plaatsen met een zonneboiler.

Het maken van duurzame stappen is een ongoing proces, bij alles wat moet worden vervangen kiezen we voor een duurzamere variant.

Milieu

Achter de Walvisvaarder is ruimte gemaakt voor het verbouwen van verse kruiden die we gebruiken in de keuken, maar ook voor bloemen van Sue Wiggers. Sue exploiteert hier een bloementuin en zij doet dit op biodynamische wijze. Voor ons hotel nemen wij bloemen bij haar af, zo staan er altijd kleurige, verse bloemen binnen.

Naast het bloemenveld staan ook bijenkasten. De honing die de bijen maken serveren wij in de ochtend bij het ontbijt.

Circulariteit

In het hotel maken wij gebruik van een biovergister, waarbij het GFT-reststoffen worden omgezet in biogas en vruchtbaar water.

Mobiliteit & Transport

We hebben de ambitie om over te gaan op Blauwe Diesel voor onze bedrijfsauto’s.

Betrokken bedrijven

Voor het vergisten van ons GFE-afval maken we gebruik van De BioTransformer van Circ uit Utrecht (https://www.circ.energy/nl).

Maatregelen

Circulaire bedrijfsvoering
Isolerend glas, deuren & kozijnen
Lucht/water-warmtepomp
Moestuin / pluktuin
PV-panelen
Vergisting en co-vergisting
Zonneboiler

Over dit bedrijf

Hotel de Walvisvaarder … is een huiselijk hotel dat al 50 jaar een vertrouwd adres is voor vele gasten. Het is gelegen in Lies, aan de oostkant van het mooie Waddeneiland Terschelling, en ligt dichtbij wad, strand, bos en polder. Eind september 2019 is het hotel groots en duurzaam verbouwd. De oude boerderij (het voorste deel) werd gesloopt en ging letterlijk met de grond gelijk. “Het gebouw was zo oud en stond zelfs nog op enkel zand”, vertellen eigenaren Dick Visser en Ilma Trip. Half maart 2020 stond er een gloednieuwe Walvisvaarder, compleet aangepast aan de gemakken en technieken van nu. Maar, ook met herkenbare details van vroeger. Een van de belangrijkste redenen voor dit megaproject was duurzaamheid. Er viel op dat gebied zoveel winst te behalen, maar dat kon alleen in een compleet nieuw pand. 

Bij hotel de Walvisvaarder is onze visie dat wij een duurzaam en maatschappelijk verantwoord opererend bedrijf zijn, dat blijven en dat meegaat met de tijd. Richting 2030 willen wij het gebruik van fossiele brandstoffen jaarlijks laten afnemen met als doel om in 2027 klimaatneutraal (met behulp van rest compensatie) te zijn. Deze visie mondt uit in onze missie om jaarlijks te investeren in nieuwe technieken op gebied van duurzaamheid omdat we een minimale CO2-footprint willen achterlaten in het milieu. Om dit concreet te maken in ons beleid hebben we ons onder andere aangemeld bij het Koploperproject Gastvrij Friesland waaruit een concrete Du-On agenda voor duurzaam ondernemen is voortgevloeid dat we als meetlat gebruiken. Het streven is om de acties die hierin staan, uiterlijk in april 2023 te hebben doorgevoerd of in werking te hebben gezet.

Bedrijfsdetails

Horecagebouw
Energielabel: Onbekend
10 – 50 medewerkers

Kaart

Stel je vraag aan De walvisvaarder, Lies