AW Groep, Hillegom
AW Groep is ervan overtuigd dat een betere wereld bij jezelf begint. Daarom zijn we als AW Groep al jaren bezig met zaken als een duurzame, groene bedrijfsvoering, sociaal rendement en een inclusief personeelsbeleid. Door ons vier jaar geleden te conformeren aan de 17 SDG’s van United Nations Global Compact zijn we nog een spade dieper gegaan.
De wijze waarop AW Groep vormgeeft aan duurzaamheid en daarbij de invulling aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen heeft afgelopen jaar anderen mogen inspireren. We hebben met diverse organisaties sessies gehad en gezocht naar manieren hoe we met elkaar kunnen verduurzamen. Daar zijn we als AW groep erg blij mee. Want een betere wereld begint bij jezelf, maar je maakt hem vooral samen.
Thema’s
Door de geïmplementeerde maatregelen (zie lijst) binnen ons bedrijfspand en de strategieën die we hanteren in onze projecten, hebben we een stevige basis gelegd voor duurzame ontwikkeling. Deze initiatieven stellen ons in staat om niet alleen te voldoen aan de huidige milieunormen, maar ook om ons proactief voor te bereiden op toekomstige regelgeving en maatschappelijke verwachtingen.
Wij hechten waarde aan zowel ecologische als sociale duurzaamheid, wat ons in staat stelt om een verantwoorde en ethische bedrijfsvoering te waarborgen. Op deze manier dragen wij bij aan een gezonde werkplek, bevorderen we het welzijn van onze medewerkers en respecteren we de impact van onze activiteiten op het milieu. Hierdoor zijn wij goed gepositioneerd voor de toekomst, waarbij wij ons blijven inzetten voor continue verbetering en innovatie op het gebied van milieu, arbeid en mensenrechten.
Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hevige neerslag, langdurige droogte en extreme hitte. De buitenruimte van Watertoren Bollenstreek is daarom klimaatadaptief ingericht. De buitenruimte is een showtuin op het gebied van klimaatadaptatief en natuurinclusief inrichten. Dit houdt in dat deze op een wijze is ingericht dat we in staat zijn aan te passen aan de effecten van de klimaatverandering. Het gaat daarin om maatregelen ten aanzien van het beperken van droogte, wateroverlast en hittestress. Een belangrijk onderdeel hierin is het hergebruiken van regenwater en het bufferen en infiltreren van regenwater lokaal in de bodem. Dit zorgt ervoor dat we het grondwaterpeil op peil kunnen houden. Al het regenwater dat op het perceel van Watertoren Bollenstreek valt wordt hergebruikt of gebufferd en infiltreert lokaal in de bodem.
Circulaire bedrijfsvoering vormt een innovatieve benadering die gericht is op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van herbruikbare grondstoffen binnen de economie. In tegenstelling tot de traditionele lineaire economie, waarbij producten worden vervaardigd, gebruikt en vervolgens weggegooid, streeft circulaire bedrijfsvoering naar een gesloten kringloop waarin producten en materialen voortdurend worden hergebruikt en gerecycled. Wij kijken hoe we het materiaal verbruik en afval kunnen verminderen, hoe we materialen kunnen hergebruiken en vervolgens of we kunnen kiezen
voor circulaire producten: biobased of demontabel.
We hebben een organisatie opgestart samen met 5 andere toonaangevende bedrijven uit de regio die de naam Circulair West draagt. Circulair West maakt zich sterk voor een economie die efficiënt omgaat met haar materiaalstromen, concurrerend is en duurzaam produceert binnen de natuurlijke grenzen van de aarde. Zo beschermen we onze leefomgeving, de biodiversiteit en dragen we bij aan nieuwe toekomstbestendige werkgelegenheid. Met elkaar werken we samen aan icoonprojecten, ontwikkelen toepasbare kennis en bieden begeleiding aan voor circulaire productieprocessen, -bedrijfsvoering, -producten en -diensten. De nadruk ligt daarbij op ketensamenwerking met bedrijven, overheid en kennisinstanties die graag willen innoveren ten dienste van de ondernemer. We zijn blij mee met deze samenwerking, want samen komen we verder. Inmiddels zijn er 51 (semi)-overheden en bedrijven aangesloten, allemaal vanuit de regio Noord- en Zuid-Holland.
Samenwerking en kennisdeling zijn cruciale pijlers die ons als bedrijf hebben ondersteund in het realiseren van duurzame bedrijfsvoering. Door actieve samenwerking met diverse stakeholders, waaronder leveranciers, klanten en branchegenoten, hebben we waardevolle inzichten en best practices opgedaan die ons in staat stellen om onze processen te optimaliseren en onze impact op het milieu te minimaliseren.
Daarnaast hebben we geïnvesteerd in het delen van kennis binnen ons team en met externe partners, wat niet alleen heeft geleid tot een verhoogde efficiëntie, maar ook tot innovatieve oplossingen die de duurzaamheid van onze projecten bevorderen. Deze gezamenlijke inspanningen hebben ons niet alleen geholpen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschappen waarin wij actief zijn.
Maatregelen
Over dit bedrijf
Gedreven door passie en liefde voor mens en techniek bouwt AW Groep aan een leefbare samenleving, waarin iedereen mee mag doen. Wij willen van betekenis zijn en elke dag de wereld een stukje mooier en blijer maken. Dit doen we door de totaaloplosser voor ontwerp, aanleg en onderhoud van de buitenruimte te zijn.
Bedrijfsdetails
AW Groep realiseert en monitort door middel van de certificering op niveau 5 van de CO2-prestatieladder en ISO 14001 milieubeleid. Daarnaast heeft AW Groep de hoogst haalbare trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen; trede 3.