Skip to main content

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Groningen

Bedrijfspand Milieu Circulariteit Mobiliteit

De belangrijkste reden om te verduurzamen is het verminderen van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van een gezonde leefomgeving. Dit sluit aan bij de bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid die het UMCG als zorginstelling heeft om bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van huidige en toekomstige generaties. Door te verduurzamen, kan het UMCG ook kosten besparen op de lange termijn, de operationele efficiëntie verbeteren en voldoen aan regelgeving en wetgeving omtrent duurzaamheid. Bovendien versterkt het de reputatie van het UMCG als een vooruitstrevende en maatschappelijk verantwoorde organisatie.

Thema’s

Bedrijfspand

Er is uitgebreide aandacht besteed aan de isolatie van de gebouwen. Door het verbeteren van de isolatie van muren, daken en ramen wordt het energieverbruik voor verwarming en koeling verminderd. Daarnaast zijn er systemen geïmplementeerd voor energiebeheer, die zorgen voor een efficiënter gebruik van energie in het pand.

Verder hebben wij zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van de gebouwen om duurzame energie op te wekken. Dit vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot.

In het hele pand is ook energiezuinige LED-verlichting geïnstalleerd. Deze verlichting verbruikt minder stroom en heeft een langere levensduur dan traditionele verlichting, wat zowel de kosten als de milieu-impact vermindert.

Milieu

Op verschillende gebouwen zijn groene daken en gevels aangelegd. Deze dragen bij aan de thermische isolatie, verminderen het regenwaterafvoer en bevorderen de biodiversiteit in de stedelijke omgeving.

Circulariteit

Wij hebben maatregelen genomen om het waterverbruik te verminderen en efficiënter te maken. Dit omvat het installeren van waterbesparende kranen en toiletten, en het hergebruiken van regenwater voor niet-drinkbare toepassingen, zoals irrigatie van groene daken en tuinen.

Daarnaast hebben wij een uitgebreid afvalscheidingssysteem ingevoerd om het recyclen van materialen zoals papier, glas, plastic en medische afvalstoffen te verbeteren. Hierdoor wordt de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat, aanzienlijk verminderd.

Om hergebruik van spullen te promoten, hebben we een Marktplaats UMCG in het leven geroepen waar medewerkers spullen kunnen aanbieden en zoeken.

Mobiliteit & Transport

Wij stimuleren het gebruik van milieuvriendelijke vervoersmiddelen door voorzieningen te bieden voor fietsen, zoals fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Daarnaast worden medewerkers aangemoedigd om gebruik te maken van openbaar vervoer of carpooling.

Maatregelen

Actieve zonwering
Afvalscheiding en -preventie
Afvalwaterhergebruik
Bedrijfskleding
Bevorderen energiezuinige rij- en vaarstijl
Bevordering biodiversiteit
Bewegingssensor
Carpoolen, samen rijden of vanpoolen
Centrale balansventilatie
Circulaire bedrijfsvoering
Dakisolatie
Diversiteit
Domotica
Duurzaam inkoopbeleid en voorraadbeheer
Duurzaam vervoerplan
Elektrische auto’s
Elektrische oplaadpunten
Energiemonitor
Gevelbeplanting
Gevelisolatie
Gezondheid medewerkers
Groen / blauw dak
Groen dak
Groendak
Isolerend glas, deuren & kozijnen
Kantine en (groot)keuken
Kleine isolerende maatregelen
Kozijnen en beglazing
Ledverlichting
Mechanische ventilatie
Natuurlijke ventilatie
Parkeerbeleid
Print- en kopieerbeleid
PV-panelen
Rapporteren & monitoren
Regeling (elektrische) fiets-van-de-zaak of fietsplan
Regenwaterhergebruik
Reinigen en ontvetten
Samenwerking in productieketen en kennisdeling
Schoonmaken
Serverruimte | ICT
Slimme meter
Spouwmuurisolatie
Sturen
Verbetering waterverbruik
Vloerisolatie
Vrijwilligerswerk
Wandisolatie
Waterbesparende maatregelen
Waterbesparing overig
Zonnepanelen

Over dit bedrijf

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een van de grootste en belangrijkste academische ziekenhuizen in Nederland. Gevestigd in de stad Groningen, speelt het UMCG een cruciale rol in zowel de gezondheidszorg als in medisch wetenschappelijk onderzoek.

Het UMCG streeft ernaar om de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren door middel van excellente zorg, innovatief onderzoek en onderwijs van hoge kwaliteit. De visie van het UMCG is om een vooraanstaande positie in te nemen op het gebied van levenswetenschappen en gezondheid, zowel nationaal als internationaal.

Bedrijfsdetails

Branche: Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, Onderwijs en training
Energielabel: C
Bouwjaar: 1984
250 of meer medewerkers
Onbekend

Kaart

  • Stel je vraag aan dit bedrijf