Skip to main content

Isala Meppel, Meppel

Bedrijfspand Bedrijfsprocessen Overig

Thema’s

Bedrijfspand

Het gebouw is duurzaam in materiaalkeuze, gebruik, inkoop, beheer en onderhoud en voor de toekomst. In het definitief ontwerp speelt duurzaamheid een grote rol: geen gasaansluiting meer, maar zonnepanelen. Energie wordt opgeslagen door middel van koude- en warmteopslag en gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Daarnaast hebben de architecten de omgeving als inspiratie gebruikt.

Patiënten zijn in het nieuwe ziekenhuis omringd door veel daglicht én hebben uitzicht op het prachtige, groene Reestdal.

Er zijn zo veel mogelijk duurzame en natuurlijke materialen gebruikt, die bij intensief gebruik toch 15 tot 20 jaar en veelal levenslang meegaan. Bijvoorbeeld bakstenen gevels en een combinatie van marmoleum, natuursteen, bamboe en pvc op de vloeren.

De zonneschermen hebben een sensor die snel aanvoelt als het warm wordt. Om de warmte buiten te houden, gaan de schermen vanzelf naar beneden. Per kamer kan het zonnescherm op een andere stand gezet worden. Zo worden kamers die niet in gebruik zijn alleen gekoeld als dat nodig is.

De gevel van het ziekenhuis moest voldoen aan bepaalde isolatienormen. Er is gekozen voor een glassoort die zelfs boven die normen ligt. Hierdoor zijn de kosten lager voor koeling en verwarming van het gebouw.

In het gebouw wordt gebruik gemaakt van koude- en warmteopslag. Dit is een manier om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen of te koelen. In de zomer wordt uit de warme lucht energie opgeslagen. In de winter wordt deze energie gebruikt om de lucht in het gebouw te verwarmen.

Energiebesparende lichten: in douches en toiletten gaat het licht vanzelf aan als er iemand binnenkomt en vanzelf weer uit kort na vertrek. Ook zijn op diverse plekken lampen geplaatst die de lichtsterkte vanzelf afstemmen op het aanwezige daglicht. De energie die vrijkomt als een lift stopt, wordt opgeslagen en hergebruikt om de lift weer op gang te brengen.

Bedrijfs- en productieprocessen & innovaties

We gaan verspilling tegen van materialen en energie. Al het servies is van suikerriet en biologisch afbreekbaar.

Overig

Duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Maatregelen

Actieve zonwering
Afvalscheiding en -preventie
Bedrijfskleding
Bevordering biodiversiteit
Bewegingssensor
Centrale balansventilatie
Dakisolatie
Diversiteit
Domotica
Duurzaam inkoopbeleid en voorraadbeheer
Energiemonitor
Gebouwbeheersysteem (GBS)
Gevelisolatie
Gezondheid medewerkers
Groen / blauw dak
Groendak
Groene werkomgeving
Infiltratievoorziening
Intern en extern HR-beleid
Isolerend glas, deuren & kozijnen
Kantine en (groot)keuken
Ledverlichting
Natuurlijke bedrijfskavel
Natuurlijke ventilatie
Optimalisatie productieproces
Organisatiecultuur sociale missie
Print- en kopieerbeleid
PV-panelen
Rapporteren & monitoren
Regenwaterhergebruik
Reinigen en ontvetten
Schoonmaken
Serverruimte | ICT
Slimme meter
Sturen
Vloerisolatie
Warmte- en/of koudeopslag in de bodem (WKO)
Warmte-koudeopslag met open bron
Waterbesparende maatregelen
Waterdoorlatende verharding

Over dit bedrijf

Isala Meppel heeft het gebouw duurzaam in gebruik qua materiaalkeuze, gebruik, inkoop, beheer en onderhoud en voor de toekomst. In het definitief ontwerp speelt duurzaamheid een grote rol: geen gasaansluiting meer, maar zonnepanelen. Energie wordt opgeslagen door middel van koude- en warmteopslag en gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Daarnaast hebben de architecten de omgeving als inspiratie gebruikt. Patiënten zijn in het nieuwe ziekenhuis omringd door veel daglicht én hebben uitzicht op het prachtige, groene Reestdal.

Bedrijfsdetails

Branche: Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, Onderwijs en training
Energielabel: A++++
Bouwjaar: 2022
250 of meer medewerkers

https://www.isala.nl/keurmerken/

Kaart

Stel een vraag