Skip to main content

De Duurzaamheidsfabriek, Dordrecht

Bedrijfspand

Thema’s

Over dit bedrijf

De Duurzaamheidsfabriek … heeft een pand in 2013 gebouwd om de energiebehoefte te minimaliseren en de duurzame toepassingen te demonstreren. Dé plek voor duurzame innovatie

De Duurzaamheidsfabriek is de plek waar bedrijven (van startups tot wereldspelers) hun duurzame innovaties een stap verder kunnen brengen. De fabriek biedt daarvoor niet alleen ruimte en faciliteiten, maar ook toegang tot een enorme rijkdom aan kennis. Die kennis zit in het grote netwerk van bedrijven en kennisinstellingen, maar zeker ook in het beroepsonderwijs (mbo en hbo) dat in de fabriek gevestigd is. Studenten die hun opleiding volgen in de Duurzaamheidsfabriek zijn de professionals van morgen. Zij stromen straks met een innovatieve en duurzame mindset de arbeidsmarkt op. Daarnaast investeren we in Leven Lang ontwikkelen vor de duurzame inzetbaarheid van zittende werknemers.

De Duurzaamheidsfabriek is een ontwerp van architect Thomas Rau en fungeert zelf ook als leerobject. De toegepaste technieken, installaties en oplossingen kunnen door de studenten als praktijkvoorbeelden gebruikt worden. Zo wordt bijvoorbeeld de WKO (warmte- en koudeopslaginstallatie) ingezet als leerwerkruimte en is de luchtbehandelingskast voorzien van glas, zodat de werking eenvoudig te bekijken is. De gevel  en het dak zijn zo ontworpen dat er ruimte is voor projectopstellingen zoals bijvoorbeeld windmolens, zonneboilers en zonnecellen.

Daarbij zijn de toegepaste materialen in het gebouw zoveel mogelijk herbruikbaar, ook waar het gaat om meubilair en bijvoorbeeld vloerbedekking en de kabelgoten van kunststof op basis van aardappelzetmeel. Het gebouw is uitstekend geïsoleerd, er wordt zoveel mogelijk natuurlijk geventileerd en er is rekening gehouden met een mogelijke functieverandering van het gebouw in de toekomst. Tijdens de bouw is rekening gehouden met allerlei parameters waardoor de energiebehoefte van het gebouw geminimaliseerd is.

 

Bedrijfsdetails

Bouwjaar: 2013

Kaart

Stel een vraag